Țara corupților! Cum a scăpat fostul vicepreședinte ANAF de 13 ani de închisoare după ce a luat mită 2.5 milioane de euro


Fostul vicepreședinte ANAF, Şerban Pop, a scăpat basma curată de o condamnare pentru luare de mită.

Șerban Pop primise, în septembrie 2022, la Curtea de Apel Bucureşti o pedeapsă de 13 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, însă la judecarea apelului Instanţa supremă a constatat că faptele s-au prescris, astfel încât condamnarea de la instanţa de fond a fost anulată, potrivit Agerpres.

În acest dosar, Şerban Pop a fost acuzat de DNA că, în perioada 31 ianuarie - 23 decembrie 2008, a pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro, din care ar fi primit în patru tranşe, în conturile unor companii offshore pe care le controla prin interpuşi, 2.500.000 euro.

Banii ar fi fost primiţi, în perioada 8 septembrie - 23 decembrie 2008, pentru aprobarea unei soluţii fiscale individuale anticipate legată de o tranzacţie încheiată între compania omului de afaceri şi o societate de stat şi a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

Aproximativ jumătate din banii încasaţi de firma omului de afaceri ar fi fost transferaţi într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de acelaşi om de afaceri.

De acolo, 2.500.000 euro au fost transferaţi mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, printr-un intermediar.

Acum, Şerban Pop trebuie doar să plătească suma de 2,5 milioane euro, reprezentând mita reţinută în sarcina lui, fără a fi nevoit să meargă la închisoare.

Fostul vicepreședinte ANAF, este doar unul dintre oamenii influenți care au reușit să scape de dosarele de corupţie, ca urmare a prescrierii faptelor.

În acest lung șir de oameni se numără și zeci de politicieni, șefi de instituții publice și magistrați, care au reușit să scape de închisoare, ba mai mult, unii reușind să se întoarcă chiar și în funcții. 

Doi judecători acuzați de luare de mită se întorc în instanță și primesc câte un milion de euro, salarii restante, după ce faptele s-au prescris

Comentarii Facebook