SUA ia în considerare construirea unei baze militare pe teritoriul României: „Trebuie să întărim flancul militar balcanic”


Din cauza războiului pe care l-au început în Ucraina, Rusia a primit sancțiuni nenumărate, dar cea mai „înfricoșătoare” sancțiune pentru autoritățile Kremlinului ar fi: mai multe trupe NATO la graniţele ei. Statele Unite iau în calcul stabilirea unor baze militare permanente in Romania şi în statele baltice, pentru o întărire a flancului militar balcanic. O decizie oficială în acest sens ar putea fi luată la summitul NATO din luna iunie.

Bază militară construită de la zero pe teritoriul României de către SUA

Baza militară permanentă de la noi ar urma să fie construită de la zero pentru a răspunde cerințelor de securitate din regiune. „Cred că mulţi dintre aliaţii noştri europeni, în special cei precum Ţările Baltice sau Polonia şi România şi din alte părţi, sunt foarte, foarte dispuşi să stabilească baze permanente. Ei le vor construi, vor plăti pentru ele”, a declarat șeful Statului Major al Armatei SUA.

Deocamdată, totul este la nivel de discuție, urmând ca după o aprobare oficială, să fie anunțat locul, dar și cât de mare urmează să fie baza sau numărul militarilor pe care îi va găzdui. Trupele vor veni aici prin rotație. 

Deocamdată totul este la nivel de discuție

„În acest mod, armata americană nu ar mai fi nevoită să suporte costurile de mutare ale familiilor, schimburilor poştale, şcolilor, locuinţelor şi aşa mai departe. Deci vor fi deplasaţi numai luptătorii ca atare care vor sta o perioadă determinată, fiind apoi înlocuiţi pe principiul rotaţional de unităţi de aceleaşi dimensiuni”, susține analistul militar Ion Petrescu. 

Ei au spus că este foarte complicat ca la ora actuală să muţi militari cu familii în flancul estic. Aşa, rotaţia permite ca militarii care vin din Statele Unite să participe la exerciţii militare în zonele din Europa de Est”, declară generalul în rezervă Alexandru Grumaz, notează Observator.ro.


Comentarii Facebook