Stare de urgență în Republica Moldova timp de 2 luni


Republica Moldova intră de joi, 1 aprilie 2021, în stare de urgență, timp de două luni, inclusiv de Paște.

Cazurile de COVID-19 au crescut exagerat, iar secțiile de terapie intensivă sunt supraaglomerate.

Decizia a fost aprobată de 52 de deputați, în mare parte votul favorabil fiind al deputaților socialiști (PSRM) și al celor din partidul „Pentru Moldova” și Partidul Șor. Deputații Platformei Demnitate și Adevăr (Platforma DA) și cei din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) anunțaseră că nu vor susține proiectul de hotărâre, scrie agora.md. 

Republica Moldova este în plină criză politică, după ce al doilea premier propus de președinte nu a fost votat în Parlament, din lipsă de cvorum, ceea ce, în opinia unor experți, ar putea fi premisa pentru dizolvarea Legislativului și convocarea alegerilor anticipate, așa cum dorește președinta Maia Sandu.

Legea spune clar: pe perioada stării de urgență nu poate fi dizolvat parlamentul, deci în următoarele 60 de zile parlamentul nu poate fi dizolvat. În continuare, dacă nu cunoașteți care este planul, vă spun eu, citându-l pe președintele dvs. (Igor Dodon): această stare de urgență va fi impusă pe perioada 1 aprilie-30 mai și, inclusiv, să fie retrași bani din rezerva BNM, ca să fie ajutați oamenii care au avut de suferit”, a declarat șeful democraților, Pavel Filip.

Aproape 5.000 de oameni au murit până acum în Republica Moldova din cauza pandemiei, în timp ce numărul infectărilor se apropie de 230.000 într-o țară cu aproape 4 milioane de locuitori.

Comentarii Facebook