Marti 11 Mai

Restricțiile se PRELUNGESC și în aprilie. Cîțu îi liniștește pe protestatari: „Nu vrem să închidem economia!”


Premierul Florin Cîțu a dat asigurări miercuri că face toate demersurile necesare pentru ca economia țării să se mențină la cote cât mai performante, în contextul pandemiei.

Cred că este important să vă explic cum am ajuns la aceste măsuri. În ianuarie-februarie primeam întrebări despre ce se întâmplă în România, comparativ cu ce se întâmplă în Europa. În Europa vedeam măsuri din ce în ce mai restrictive și România rămânea cu măsuri relaxate. De fiecare dată vă spuneam că mă uit la mai mulți indicatori: numărul de cazuri care sunt confirmate în fiecare zi, dar mă uitam și la numărul de persoane care ajung la ATI, numărul celor care sună la 112 în legătură cu coronavirus, la numărul de decese. Am spus de atunci că în acel moment nu se justifica nicio măsură. România are o strategie bună.

Din păcate, începând cu finalul lunii februarie, a început să crească numărul cazurilor COVID, a început să crească numărul celor de la ATI și al celor care au decedat și al apelurilor la 112 legate de coronavirus.  

Având în vedere toți acești indicatori, am luat decizia de a avea consultări cu prefecții, cu Asociația Municipiilor și Orașelor, a Consiliilor Județene. Sunt oamenii cu cea mai mare rată de încredere.

Nu vrem să închidem economia. Am vrut să găsesc soluții pentru a se folosi pentru fiecare localitate în parte. Este un mod de a calcula lucrurile. Am vrut neapărat să nu avem o soluție unitară, pentru toată România, să fie aplicate lucrurile pentru fiecare localitate în parte, pentru că fiecare localitate are particularitatea ei”, a spus Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Palatul Victoria.

Premierul a mai precizat că cifrele preliminare pentru luna martie arată clar o creștere a veniturilor la buget mai mare de 10% și un deficit bugetar mai mic decât anul trecut:

„Cifrele preliminare pentru luna martie arată clar o creștere a veniturilor la buget mai mare de 10% și un deficit bugetar mai mic decât anul trecut. Economia funcționează, măsurile pe care le-am luat dau rezultate. Trebuie doar să avem puțină răbdare în această lună. Dacă respectăm măsurile în aceste luni de zile și vom accelera campania de vaccinare veți vedea că așa cum a fost anul trecut, economia își va reveni”.

Restricțiile se prelungesc și în luna aprilie

Premierul Florin Cîțu a mai declarat că restricțiile din România vor mai dura și în luna aprilie. Premierul a reafirmat că singura soluție pentru ridicarea acestora este vaccinarea.

„Știți bine că sunt un liberal convins și dreptul de a protesta este un drept pe care îl au toți cetățenii. Un singur lucru le cer, să respectăm legea, putem avea opinii diferite, dar să respectăm legea".

Întrebat dacă se va prelungi programul magazinelor, Cîțu a declarat că acum nu e nevoie să vedem o reducere a cifrelor. Singurul mod în care vorbim de realizare este o campanie de vaccinare de succes. Doar așa oprim pandemia, prin vaccinare", a declarat premierul. 

De ce au fost introduse noile restricții

Premierul a mai explicat miercuri, în premieră în mandatul său, care a fost rațiunea pentru noile măsuri restrictive introduse în țară.

„Am avut o întâlnire onestă cu specialiștii, cu medici epidemiologici, oameni care lucrează la ATI, să văd ce se întâmplă, care e diferența față de celelalte valuri. De ce am ajuns așa repede la 1.400 cazuri la ATI? Am aflat câteva lucruri diferite fata de ce s-a întâmplat anul trecut în România. În primul rând, asta e cel mai îngrijorător, persoanele care ajuns la ATI ajung într-o situație mult mai dificila decât anul trecut. Faptul că ne putem testa acasă și stăm acasă când vedem ca suntem testați pozitiv multe persoane nu-și iau medicația, nu sună medicul de familie și atunci ajung într-o situație mult mai gravă la ATI. Asta e o mare diferență față de ce aveam de anul trecut.

Trebuie să ascultăm foarte mult ce ne spun medicii pentru că presiunea pe sistemul medical este foarte, foarte mare. Nu are sens sa intrăm în discuții de ce avem doar 1.400 de paturi, vor fi 1.600, e un sistem de sănătate construit așa în 30 de zile și pe care nu putem să-l schimbăm într-un an. Nu poți peste noapte să schimbi lucrurile. De aceea era nevoie de aceste măsuri și am cerut de la specialiști ce putem să facem o perioadă, să încetinim răspândirea virusului ca să ne putem vaccina. Singura soluție de ieșire din pandemie este vaccinarea. Nicio altă măsură nu ne ajută.

Au fost multe discuții. E adevărat, specialiștii au venit cu măsuri mult mai dure. Am venit cu o variantă, am luat aceasta decizie pentru că trebuie să luăm în calcul faptul că românii sunt de un an de zile în aceasta situație dificilă și înțeleg că toți avem aceasta reticență față de noi măsuri.

Sunt măsuri care ne ajută pe termen scurt, luna aceasta, luna viitoare, să accelerăm vaccinarea și pe urmă veți vedea că lucrurile se vor schimba.

Am vrut sa știți lucrurile acestea. Nu a fost o decizie ușoară.

Ceea ce aveam noi până acum nu mai oprea răspândirea coronavirusului, era clar ca trebuia să venim cu măsuri suplimentare. Sunt cele mai relaxate din Uniunea Europeană astăzi”, a mai declarat Florin Cîțu.


Comentarii Facebook