Vineri 13 Septembrie

SONDAJ - Trei sferturi dintre români se tem că România se află în pericol de a fi invadată, la rândul ei, de către Rusia


La un an de la începutul războiului din Ucraina, trei sferturi dintre români au în  continuare teama că România este în pericol să fie invadată, la rândul ei. 12% dintre aceștia spun că se simt în pericol în țara noastră, potrivit unui sondaj IRES.

Pe acest fond de teamă, de la începutul războiului, 13% dintre români s-au gândit chiar să părăsească țara, iar aproape 30% iau în considerare să plece din țară dacă războiul se va extinde și în România, arată sursa citată. Totuși, încrederea românilor în capacitatea NATO de a face față unui atac al Rusiei împotriva țărilor membre din regiunea României este foarte ridicată, atingând cea mai înaltă cotă de la debutul invaziei.

Ce arată sondajul IRES

  • 6 din 10 români urmăresc evoluția evenimentelor din Ucraina la șase luni după începerea războiului;
  • 6 din 10 români manifestă teamă cu privire la posibila invazie a României, iar 25% cred că acest lucru este posibil să se și întâmple;
  • 5 din 10 români s-au simțit sau se simt în pericol în țara noastră, de la începutul războiului;
  • 13% dintre români s-au gândit să plece din țară de la începutul războiului, iar 29% iau în considerare să părăsească țara dacă războiul se va extinde și în România;
  • 8 din 10 români au încredere în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune;
  • 16% dintre români cred că războiul din Ucraina va dura cel puțin 5 ani, dar 37% sunt de părere că se va sfârși la finalul acestui an;
  • 62% dintre români își doresc ca țara noastră să sprijine Ucraina în războiul aflat în desfășurare.

Interesul românilor pentru războiul din Ucraina este constant

Chiar și după un an de la declanșarea războiului din Ucraina, două treimi dintre români sunt interesați de modul în care evoluează evenimentele din țara vecină și le urmăresc. Procentul este unul relativ constant, vârful de interes fiind atins în martie 2022, conform sondajului IRES.

Două treimi dintre românii care urmăresc evenimentele din Ucraina se informează cel puțin zilnic (30% de câteva ori pe zi, iar 35% cel mult o dată pe zi), un sfert dintre ei de 2-3 ori pe săptămână, iar 11% o dată pe săptămână sau mai rar. Locuitorii din Moldova, adulții peste 64 de ani și bărbații sunt cei care urmăresc, în mod constant evenimentele din Ucraina, în proporții mai ridicate decât alte categorii de respondenți.

Televiziunea rămâne sursa principală de informare; posturile românești, inclusiv variantele lor online, sunt menționate de 87% dintre cei care doresc să fie la curent cu evenimentele din Ucraina, iar 12% menționează posturile de televiziune străine. Rețelele sociale online sunt principalul mijloc de informare pe acest subiect pentru 24% dintre respondenți.

Extinderea războiului din Ucraina, un pericol resimțit de români

Îngrijorarea românilor cu privire la extinderea războiului din Ucraina în țara noastră este în continuare semnificativă, la un an de la debutul conflictului , două treimi dintre participanții la acest sondaj spun că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată, iar dintre aceștia un sfert cred că acest lucru se va întâmpla. Procentele sunt în ușoară creștere față de luna august, dar în scădere față de perioada de debut a conflictului. 

45% dintre respondenții care cred că România este în pericol de a fi invadată sunt de părere că acest lucru este posibil să se întâmple în acest an, 10% spun că anul viitor, iar 36% cred că mai târziu.

În timp ce jumătate dintre participanții la studiu spun că de la începutul izbucnirii războiului din Ucraina nu s-au simțit în pericol în România, 12% susțin că se simt în pericol și acum, 15% au declarat că s-au simtit în pericol doar la începutul războiului, iar 23% se simt în pericol uneori, în funcție de evoluția evenimentelor din țara vecină.

13% dintre participanții la sondaj recunosc că s-au gândit de când a început războiul să părăsească România.

Pe de altă parte, peste un sfert dintre români spun că cazul în care războiul din Ucraina se va extinde și în România, iau în considerare să plece în altă țară. Sunt mai înclinați să facă acest lucru tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, dar și cei între 36 și 50 de ani, respondenții cu studii superioare, femeile, cei care locuiesc în orașe și în județele din Moldova.

Poziționarea României față de extinderea NATO și a UE

Românii sunt favorabili extinderii NATO și a UE. 88% dintre participanții la sondaj sunt, într-o oarecare sau în foarte mare măsură, de acord ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene, iar 72% sunt de acord ca același lucru să se întâmple cu Ucraina.

De asemenea, 83% dintre români se declară favorabili primirii Finlandei și Suediei în NATO, conform sondajului IRES.

Comentarii Facebook