Soldații Aleksandr Bobkin şi Aleksandr Ivanov, condamnați pentru crime de război, și-au primit sentința. Cei doi au bombardat două sate din Harkov


Un tribunal ucrainean i-a condamnat, marți, 31 mai, la 11 ani și 6 luni de închisoare pe doi militari ruși, Aleksandr Bobkin şi Aleksandr Ivanov, acuzați că au bombardat cu lansatoare multiple de rachetă două sate în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, relatează AFP. 

Aleksandr Bobkin şi Aleksandr Ivanov au fost găsiți vinovați de „încălcarea legilor și cutumelor războiului”, în urma unui proces care a început la jumătatea lui mai, la Poltava, potrivit agenției ucrainene de presă Interfax-Ukraine. Cei doi militari ruși și-au recunoscut „în totalitate” vina și „se căiesc”, potrivit agenției. 

Bobîkin şi Ivanov făceau parte dintr-o unitate de artilerie care a tras către ţinte din regiunea ucraineană Harkov, dinspre Belgorod, regiune aflată în Rusia. Tirul de artilerie a distrus o instituţie de învăţământ din oraşul Derhaci, au afirmat procurorii. Cei doi soldaţi ruşi au fost capturaţi după ce au trecut frontiera şi au continuat să tragă.

Cei doi soldați și-au recunoscut vinovăția

Sunt complet vinovat de crimele de care sunt acuzat. Am tras către Ucraina dinspre Rusia”, a declarat Bobîkin în sala de judecată. Solicitând să nu primească pedeapsa maximă cu închisoarea, Aleksandr Ivanov a spus: „Regret şi cer o reducere a sentinţei”.

Luni, 30 mai, un tribunal din Ucraina a condamnat un soldat rus la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui civil neînarmat.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.


Comentarii Facebook