Vineri 7 Octombrie

Situație inedită în România, după ce statul român a fost dat în judecată pentru impunerea interdicției de circulație de la ora 22:00


Statul român a fost dat în judecată. Este vorba despre Alexandru Goga, un jurist din Brașov, care n-a stat mult pe gânduri și a decis să dea în judecată statul român, dar şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru că au modificat ora până la care românii pot ieşi din case fără motiv. Motivul este faptul că ni se îngrădește dreptul la libera circulaţie.

Statul român a fost dat în judecată

Astfel, brașoveanul a dat în judecată Guvernul României şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, imediat după ce ora de la care nu mai avem voie să ieșim din case fără declaraţie pe propria răspundere a fost modificată la 22:00. Juristul a mai menționat faptul că reducerea timpului în care putem ieşi din case fără documente justificative a fost cel care l-a determinat să studieze decizii ale Curţii Constituţionale, legi şi drepturile omului. În acest sens, dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Braşov, sub nr. 159/64/2021.

Funcționarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență preciza că decizia ar fi trebuit să fie semnată de vicepremier. De ce și-o fi arogat premierul sau de ce o fi simțit nevoia să semneze, fără o anchetă, fără un temei științific sau legal care să precizeze că această oră este necesară pentru combaterea pandemiei, simțim că ni se încalcă drepturile fundamentale și că suntem ținuți într-un fel de arest la domiciliu de la orele 22:00 și până la 05:00 dimineața. Pentru ce și pentru cine? Suntem la un pas de tiranie”, a declarat Alex Goga.

Bărbatul susține că ne sunt încălcate dreptul la libera circulaţie, precum şi cel la viaţa intimă de familie şi privată, despre care se vorbeşte chiar în Constituţia României.

Poate eu lucrez ziua şi am timp să mă relaxez doar noaptea, să mă plimb în jurul locuinţei, să merg undeva să mă plimb sau chiar într-un parc, pentru că mi se pare că parcurile nu sunt închise acum. Oricum, cei mai mulţi oameni dorm noaptea, aşa că sunt mult mai puţini cei care ies după ora 22,00 şi, atunci, şi riscul de infectare este mai mic. De ce să nu mă pot relaxa, mai ales că se apropie vara, când la ora 22,00 încă este lumină?”, a mai spus juristul.

Bărbatul a întocmit o plângere de 23 de pagini

Bărbatul este decis să ceară nu doar anularea hotărârii prin care interdicţia se aplică de la ora 22:00, dar și cea a celei prin care părăsirea locuinţei pe timpul nopţii înseamnă contravenţie, în lipsa unui motiv întemeiat. Această plângerea se întinde pe nu mai puțin de 23 de pagini.

În acest demers i s-a alăturat şi Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM).

ASUM a formulat şi a depus o cerere de intervenţie accesorie în acest proces, pentru că vorbim de încălcarea drepturilor omului şi cu asta ne ocupăm, este obiectul nostru de activitate. Considerăm că prin această hotărâre a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se îngrădeşte, în mod nejustificat, nemotivat sau motivat insuficient dreptul la liberă circulaţie”, a spus Ionel Spătaru, preşedintele ASUM.


Comentarii Facebook