Site - ul stiridemoment.ro închis pentru că panica populația. Ce știre a isterizat


Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a cerut ANCOM, miercuri, pe baza propunerii Grupului de Comunicare Strategică, să dezactiveze site-ului https://stiridemoment.ro.

Decizia a fost luată din cauza știrilor false pe baza decretului de instituire a stării de urgență. Site ul este activ, ceea ce înseamnă că ANCOM nu a luat încă măsurile. Portalul în cauză a apărut numai din data de 15 martie, iar din prima zi a făcut 40.000 de accesări, culminând azi cu 130.000 de accesări, ceea ce arată că a fost creat exclusiv pentru a profita de situația actuală.

Grupul de Comunicare Strategică a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că site-ul menționat selectează și preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor. Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact”, precizează Grupul de comunicare strategică.

Știrea care a făcut panică și este falsă a fost ”Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, din data de 15 martie 2020, accesibil la următorul link: https://stiridemoment.ro/se-inchid-de-luni-kaufland-auchan-metro-carrefour-si-lidl/.

Conținutul articolului nu are nicio legătură cu titlul. În material apare o declarație a domnului Dan Șucu, proprietar al grupului Mobexpert, din data de 15 martie 2020, în care domnia sa anunță decizia referitoare la compania pe care o conduce: https://www.facebook.com/MOBEXPERT/photos/a.904856669556659/3661410340567931/. Informațiile prezentate în titlul articolului au fost infirmate în mod oficial de reprezentanții companiilor în cauză, prin comunicatul dat publicității în data de 18 martie a.c. de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl” a fost distribuit intens pe rețelele sociale. Unica informație care apare în previzualizarea materialului (ex: Facebook) este doar cea conținută în titlul materialului, fiind ilustrată de imaginea cu o persoană în fața rafturilor goale și mențiunea „Știre de ultimă oră” (text de culoare galbenă)”, se mai arată în comunicat.

Comentarii Facebook