Miercuri 24 Aprilie

Șeful grupului de mercenari Wagner, mesaj radical după ce a fost filmat la închisoare: Ori trimitem noi deținuți pe front, ori vă trimiteți copiii


Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, poreclit „Bucătarul lui Putin”, le transmite celor care nu vor ca în război să fie trimiși mercenari sau deținuți să își trimită proprii copii, scrie BBC. Reacția lui vine după ce un videoclip în care el făcea turul unei închisori din Rusia în căutare de deținuți pentru frontul din Ucraina a devenit viral. 

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, poreclit „Bucătarul lui Putin”, a fost filmat în timp ce făcea turul unei închisori din Rusia, în căutare de deținuți care să fie recrutați în armata rusă pentru a fi trimiși să lupte pe frontul din Ucraina, informează The Moscow Times. Imaginile, publicate pe Twitter de către publicația ucraineană independentă „Insider”, au fost geolocalizate de către BBC în „colonia penitenciară nr. 6” din Republica Mari El, din cadrul Federației Ruse.

În imagini, Evgheni Prigojin le spune deținuților că  vor fi eliberați dacă se vor alătura grupării sale timp de șase luni. Gruparea Wagner luptă în Ucraina din 2014.

Într-o declarație publicată pe rețelele sociale după ce imaginile din închisoare au devenit virale, Prigojin a spus că, dacă ar fi în detenție, ar fi „un vis” să se alăture grupului Wagner pentru „a plăti datoria față de Patria Mamă”. 

Evgheni Prigojin: „Fie e o companie militară privată cu deținuți, fie sunt copiii voștri. Voi decideți!”

Videoclipul confirmă suspiciunile care au apărut în urmă cu mai mult timp că Rusia speră să-și sporească efectivele militare recrutând deținuți. Legea rusă nu permite eliberarea acestora în schimbul serviciului militar sau activării ca mercenar, dar Prigojin i-a asigurat în videoclip că „nimeni nu se întoarce după gratiidacă luptă cu gruparea Wagner.

Dacă servești șase luni, ești liber”, a spus el. Însă, Prigojin i-a avertizat pe potențialii recruți care iau în calcul dezertarea: „Dacă ajungeți în Ucraina și decideți că nu este pentru voi, vă vom executa”. În luna august, au apărut informații referitoare la faptul că Evgheni Prigojin se află într-un „tur al închisorilor” Federației Ruse în căutare de recruți provenind din rândul deținuților, în condițiile în care armata rusă a rămas fără oameni dornici să lupte în Ucraina.

Un deținut de la o colonie penală din Plavsk, în regiunea Tula, a declarat că Prigojin i-a vizitat la 25 iulie, iar acesta le-ar fi spus: „Am o autoritate specială din partea președintelui, trebuie să câștig acest război nenorocit cu orice preț”.

Comentarii Facebook