Se măresc pensiile în România?! Ministrul Muncii: „Noi avem de rezolvat inechităţi”


Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că susţine renegocierea de către Guvern a procentului din PIB pe care România să-l aloce bugetului de pensii. Social-democratul a precizat că menţinerea unui procent de 9,4 din Produsul Intern Brut pentru bugetul de pensii, și-ar menţine „săraci” pe pensionarii români.

Noi, când ne gândim la ce se întâmplă pe viitor, ne gândim să ridicăm nivelul de trai al cetăţenilor români, sau cel puţin aşa trebuie să facă un guvern responsabil. Cum, dacă tu îţi asumi pentru 70 de ani de acum încolo - scrie în PNRR, şi nu am scris eu - acest procent de 9,4? Cu siguranţă trebuie să creştem PIB-ul, dar, atenţie, noi avem de rezolvat inechităţi”, a afirmat Marius Budăi, marţi seară, la Digi 24.   

Creșterea bugetului din PIB pentru pensionari prin renegociere cu UE

Pentru creșterea pensiilor din România este nevoie de un buget nou, așadar ministrul Muncii a fost întrebat de unde se vor lua bani pentru această majorare neplanificată de guvernul anterior. 

În primul şi în primul rând o renegociere cu Comisia Europeană" pe care Guvernul României ar trebui să o realizeze. În acest context, Budăi a spus că autorităţile române se vor „duce cu argumente” la oficialii Comisiei Europene pentru creşterea procentului din PIB pentru bugetul de pensii. 

Marius Budăi a precizat că în condiţiile în care media europeană este de 13% din PIB alocate bugetului de pensii, în urma unor simulări anterioare făcute de guvernul PSD, s-a ajuns la constatarea faptului că ar fi nevoie de 11,7 % din PIB  pentru sistemul public de pensii din România, fără pensiile de serviciu, ca cetățenii români să nu fie „săraci”. 

Comentarii Facebook