Schimbări la Codul Rutier! Trusa de prim-ajutor nu va mai fi obligatorie pentru toate vehiculele


Trusa de prim-ajutor, triunghiurile reflectorizante și stingătorul nu vor mai fi obligatorii pentru toate vehiculele, potrivit unui nou act normativ, adoptat de Camera Deputaților.

Concret, motocicliștii nu vor mai fi obligați să dețină un kit de siguranță atunci când se află pe șosele.

Un kit de siguranță trebuie să conțină:

  • trusă medicală
  • stingător
  • 2 triunghiuri reflectorizante
  • vestă reflectorizantă (doar în cazul celor care conduc vehicule de peste 3.5 tone)

”Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”, prevede noul act normativ, scrie Agerpres.ro.

Decizia de a elimina obligativitatea deținerii unui kit de siguranță pentru motocicliști a fost propusă, în primul rând, din cauza spațiului redus de depozitare specific acestui tip de vehicule.

„Mopedele și motocicletele sunt, însă, vehicule de mici dimensiuni, cu spații limitate pentru compartimentare, astfel că șoferii sunt nevoiți, pentru a fi dotați cu toate obiectele specificate, să atașeze spații suplimentare, care pot dezechilibra și pot duce la accidente.

Varianta ghiozdanului care să fie purtat în spate nu este nici ea mai fericită, dacă ne gândim că, în cazul unui accident, indiferent de gravitate, șoferul este catapultat de pe vehicul cu tot cu extinctorul din spatele lui și celelalte obiecte contondente.

În prezent, mulți dintre deținătorii de permis din categoriile AM, A1, A2 și A nici nu sunt informați că au aceeași obligație ca șoferii autovehiculelor de transport pasageri, motiv pentru care sunt, uneori, o țintă sigură pentru amenzi”, menționează inițiatorii propunerii.


Comentarii Facebook