Miercuri 24 Aprilie

S-au încheiat negocierile dintre Rusia și Ucraina. Lavrov: „Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina”


Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, și omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au discutat joi, 10 martie, în Turcia. Astăzi a fost prima întâlnire la acest nivel, de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie. 

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat că a discutat cu omologul său ucrainean chestiuni umanitare, inclusiv ce fac trupele pentru a proteja civilii.

Lavrov i-a acuzat pe „naționaliștii” ucraineni că folosesc civili ca scuturi umane

Ministrul rus a mai spus că au fost discutate coridoare umanitare din Ucraina, adăugând că acele rute sunt determinate de echipe din fiecare țară. Aprovizionarea cu alimente și stabilitatea prețurilor în Europa au fost, de asemenea, pe ordinea de zi, a spus el reporterilor.

Răspunzând la o întrebare a BBC cu privire la posibilitatea unei încetări a focului, Lavrov a spus că „operațiunea militară specialăva continua. El a precizat că, furnizând ajutor defensiv Ucrainei, Occidentulse comportă periculos”.

Cei care furnizează arme Ucrainei trebuie să realizeze că vor fi trași la răspundere pentru faptele lor”, a mai spus el. „Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina”, a declarat Lavrov, precizând că și atrocitățile despre care vorbește presa sunt fake news.

Putin nu refuză o întâlnire cu Zelenski, dar înainte de asta trebuie făcute pregăritiri. Au fost deja făcute trei propuneri trimise către partea ucraineană, au promis să vină cu un răspuns și așteptam un nou răspuns”, a mai spus Lavrov.

Întrebat ce spune despre informațiile conform cărora au fost folosite arme chimice, Lavrov a spus: „Suntem foarte alarmați de informațiile care au ieșit la iveală despre Pentagon care a creat laboratoare de arme biologice în Ucraina, încălcând conventia privind interzicerea armelor biologice. Le-am cerut oficial să explice și așteptăm răspunsul lor. Nu sunt experimente pașnice, ci menite să creeze arme biologice”, conform Știrile ProTv.

Noi suntem oameni politicoși. Ceea ce face guvernul SUA, că cer Turciei, Chinei să le urmeze sancțiunile. Acest lucru arată o lipsă mare de respect. Nu mi-aș fi putut imagina că există o asemenea lipsă de respect, dar în SUA... ei aduc în față rusofobia”, a punctat oficialul rus. 

Dymtro Kuleba: Am evocat o încetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens

 La rândul său, ministrul de Externe ucrainean, Dymtro Kuleba, a declarat că este gata să se întâlnească din nou cu omologul său rus, Serghei Lavrov, dacă există perspective pentru o „discuție substanțială”.

El a spus că cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina este situația din orașul-port asediat Mariupol, care a fost supus intens bombardamentelor, conform Sky News.  Kuleba a punctat că nu există progrese în privința încetării focului și că Ucraina are două sarcini: organizarea unui coridor umanitar de la Mariupol și atingerea unui armistițiu de 24 de ore.

„Impresia mea este că Rusia nu este în situația în acest moment să stabilească o încetare a focului”, a spus el

Am evocat o încetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens”, a declarat Kuleba în faţa presei.

El a menționat că speră că Rusia va permite un coridor umanitar în afara orașului. Kuleba a mai spus că țara sa nu poate opri războiul dacă țara care a început agresiunea „nu are nicio dorință să facă acest lucru”.



Comentarii Facebook