Românii care au lucrat în străinătate, dar vor să revină în țară, pot primi ajutor de la stat. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească


Persoanele care primesc ajutor de șomaj într-un alt stat membru al Uniunii Europene (UE) sau Spațiului Economic European (SEE) vor beneficia în continuare de acest drept în cazul în care se întorc în România pentru a căuta un loc de muncă.

Cei interesați pot trebuie să obțină de la instituția din țara UE care plătește acest drept un document, după care să se înscrie la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă de care aparțin cu domiciliul. 

Concret, potrivit legii, prestația de șomaj se poate menține pentru șomerii care se deplasează în alt stat membru UE în vederea căutării unui loc de muncă. 

Totodată,  și cei ce beneficiază de indemnizație de șomaj într-o țară UE sau SEE (UE + Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) își pot exporta acest drept în România. 

Astfel, beneficiarul unei indemnizații de șomaj într-un stat UE trebuie să obțină acordul instituției competente din acel stat și să solicite acesteia eliberarea formularului U2, care certifică perioada în care un șomer își menține dreptul de prestații de șomaj atunci când își caută de lucru în alt stat membru.

În ce mult șapte zile de la autorizare, persoana în cauză trebuie să se înscrie ca persoană în căutarea unui loc de muncă la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă de care aparține, potrivit domiciliului din actul de identitate. 

Perioada în care se menține plata indemnizației de șomaj este de cel mult trei luni, cu posibilitatea de extindere până la maximum șase luni. Totuși, extinderea termenului nu este garantată, decizia fiind la latitudinea instituției care plătește indemnizația de șomaj. 

Exportul prestației de șomaj e bidirecțională, respectiv ajutorul de șomaj se poate redirecționa atât către România (din străinătate), cât și către o altă țară din SEE (din România). În funcție de fiecare situație în parte, procedura are diverse etape și implică o serie de acte ce trebuie completate și transferate, scrie avocatnet.ro.

Comentarii Facebook