Revin tichetele pentru creșă? Ce sumă ar primi părinții clujeni de la stat în cazul acesta


Tichetele pentru creșă și bonă, suspendate de fostul guvern, ar putea fi oferite din nou părinților care se întorc la serviciu și lasă copiii la creșă sau în grija unor bone autorizate. Ministrul Finanțelor a anunțat că se încearcă reluarea programului. Când ar putea primi din nou părinții bani de la stat, care sunt condițiile de acordare și despre ce sume este vorba.

Ce valoare au tichetele pentru creșă în 2022

Tichetele pentru creșă și bonă erau un sprijin semnificativ pentru părinții care se întorceau la serviciu și lăsau copiii în grija bonelor sau la o creșă privată. Ajutorul în valoare de 1.500 de lei a fost însă anulat în timpul guvernării Cîțu, însă acum ar putea reveni. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care a spus că estimează că programul ar putea fi reluat la jumătatea anului, conform  Impact.ro.

Suntem în analiză. Încercăm să-i dăm drumul pe la jumătatea anului, cel târziu. Încercăm extinderea către mai mulți beneficiari. De fapt, asta ne-a blocat atunci. Scopul, până la urmă, este de a ajunge în zona de educație timpurie. Beneficiarul de educație timpurie este copilul. Trebuie să am cât mai mulți beneficiari”, a spus Adrian Câciu.

Tichetele de creșă se acordă părinților care nu primesc concediu de creștere a copilului

Potrivit legii, tichetele de creșă au o valoare de 1.500 de lei și se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediu de creștere a copilului și de indemnizație din partea statului, acordate pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau 3 ani, în cazul copiilor cu dizabilități).

Banii se pot folosi doar în scopul menționat: pentru achitarea taxei de creșă sau pentru plata bonei autorizate care are grijă de copil. Cei 1.500 de lei se acordă, la cerere, unuia dintre părinți, sub formă de tichete. Părintele care beneficiază de tichete nu poate primi și indemnizație de la stat pentru creșterea copilului.

Ajutorul pentru creșă sau bonă este un beneficiu pe care angajatorii pot alege să îl acorde, dacă își permit acest lucru și este stabilit în contractul colectiv de muncă.


Comentarii Facebook