Ce impozite plătește BOR. Clericii resping acuzațiile potrivit cărora Biserica Ortodoxă nu ar plăti impozite


Biroul de presă al Bisericii Ortodoxe Române a precizat astăzi, 15 februarie, prin intermediul unui comunicat de presă că asemeni oricărui alt cult religios, BOR plătește impozitele conform legilor în vigoare. 

Comunicatul BOR vine ca reacție „întrucât se vehiculează în ultimul timp tema impozitării Bisericii, ca și cum aceasta împreună cu toate celelalte culte religioase din România nu ar plăti impozite”.

În spațiul public, știrile de tipul «Biserica nu plătește impozite» (o temă neacoperită de realitate, deci un neadevăr), ignoră o uriașă evidență formulabilă onest astfel: statul(!), din rațiuni bine gândite, nu impozitează Biserica/ cultele religioase în legătură strictă cu obiectele & cărțile lor de cult și contribuțiile benevole ale credincioșilor, venituri reinvestite în activități menite să susțină bisericile și activitățile sociale ale acestora profund benefice pentru societate. Știrea falsă că Biserica nu ar plăti impozite transferă astfel nedrept asupra Bisericii mandatul exclusiv al statului însuși, în acest caz monopolul acestuia asupra fiscalității”, se arată în comunicat.

Ce impozite plătește Biserica Ortodoxă Română

Biserica Ortodoxă Română plătește impozit pe clădiri și terenuri aflate în folosință, pe salariile angajaților (personal clerical și neclerical), precum și pe orice venit obținut dintr-o activitate cu caracter economic, dacă fondurile rezultate din acea activitate nu sunt direcționate către opere social-filantropice, religioase, educaţionale și culturale.

Sursa citată precizează că cultele religioase au un statut fiscal similar cu al ONG-urilor, partidelor politice, sindicatelor, universităţilor, adică fondurile care circulă în interiorul organizaţiei sunt menite să consolideze organizaţia şi să înlesnească buna ei funcţionare.

Biserica Ortodoxă, ca orice alt cult religios din România, plătește impozite conform legii. Singurele venituri ale cultelor religioase din România care sunt scutite de impozitare sunt doar cele provenite din vânzarea obiectelor & cărților de cult și cele provenite din contribuţii (nu taxe!) pentru anumite servicii religioase, care NU sunt activități comerciale. Fondurile provenite din aceste surse, menite să sprijine autofinanțarea (la fel de reală ca finanțarea parțială de la stat), rămân exclusiv în circuitul intern și sunt reinvestite în întreţinerea și repararea lăcaşurilor de cult, precum și în ampla operă caritabilă cu enorme beneficii pentru comunitate”, se mai arată în comunicatul emis de BOR.

Comentarii Facebook