Replica unui copil ucrainean, refugiat la Cluj, i-a umplut de lacrimi: Nu a vrut cadou pentru el, ci pentru ”tati”, rămas acasă să lupte - FOTO


Clujenii s-au mobilizat pe toate palierele, de la donare de produse, la transportul acestora în vamă și punerea la dispoziția de spații de locuit refugiaților.

O familie din Gruia, care avea spațiu suficient, și-a pus la dispoziție casa familiilor din Ucraina, mame și copii, pentru că tații au rămas să lupte în războiul declanșat de ruși.

Mamele au fugit de război, iar tații sunt acasă și luptă

Sunt femei cu copii. Tot vin în continuare și ne străduim ca fiecare să aibă de toate.

Până acum cei care au venit sunt femei și copii. Stau câte a 7 - 8 într-un apartament pentru că se simt mai în siguranță. I-am scos prin Gruia să vadă cartierul, unde sunt magazinele și nu îi deranjăm”, ne-a spus Amedeia Neamțu, una dintre sutele de persoane din Cluj-Napoca, implicate în ajutorarea refugiaților. 

În apartamentul din Gruia stau acum 3 mame și 4 copii. 

Amedeia i-a dus pe copii în parcul din Gruia, dar și la stadionul CFR Cluj, toate fiind în apropiere de casa unde stau.

Copiii sunt cu gândul la tații lor, rămași acasă să lupte cu rușii

Sasha are 9 ani și ochi de cer senin. A ajuns la Cluj cu mama, două surori și-un frățior mai mic. Cu mătuși, verișori și o bunică. Zâmbește ca soarele de primăvara. Iubește fotbalul și, când l-am dus în magazinul stadionului CFR și i-am spus că vreau să-i cumpăr un cadou, și-a dorit "ceva pentru tata". Ne-am străduit să nu plângem. Nici eu, nici Ira, mama lui...

L-am convins să aleagă ceva pentru el și ochii i-au oprit pe un tricou și-o șapcă. M-a îmbrățișat tare de tot și s-a străduit să înlocuiască "spasiba" cu "mulțumesc"... Ne-am plimbat prin cartier și am vorbit orice altceva în afară de război. A fost timpul în care eram noi, femei și mame, iar putin, războiul și dramele nu erau. Sasha a cules un ambalaj aruncat pe trotuar și l-a dus la primul coș de gunoi. Nu, nu plâng. E senin Sasha. E frumos și bun ca pâinea caldă. Îi e dor de tata...

Regina a reușit să iasă din Ucraina cu cele două fetițe ale ei. La ieșirea din țară au mers pe jos, peste 10 kilometri, înfricoștate. Pleacă în SUA, la sora ei. Soțul și părinții i-au au rămas. Fetele devorează ciorba de perișoare a mamei, iar Happy devine preferata mezinei. Are vreo 6 ani și nu înțelege mare lucru din nebunia adulților. Râde și se joacă cu Happy. Îi e dor de cei 2 labradori rămași acasă și-mi povestește despre peștișorii din acvariul lor. Rămași în grija lui tati. Împreună cu 15 alți ucraineni, rămași fără case. Sasha îl cheamă pe tatăl lor. 

Nu, nu plâng... Ba plâng. Plâng și mă rog. Mă rog pentru cei ce își plâng morții. Pentru Sasha, copil venit din război să strângă gunoiul din orașul meu. Pentru încă un Sasha, tată și soț, rămas într-un război absurd, să îngrijească 2 labradori, mulți pești și 15 suflete înspăimântate”, a relatat Amedeia Neamțu.

Alți clujeni pornesc a patra oară cu produse alimentare spre granița de la Sighetu Marmației

Între timp, un grup de alți clujeni, din care face parte și Rocsana Contraș, pornește pentru a patra oară cu transporturi de alimente și produse de primă necesitate spre vama de la Sighetu Marmației, unde vin valuri de refugiați din Ucraina.

Vom reveni cu un material despre initiațivele acestui grup. Plecarea de la Cluj-Napoca este la ora 13.00, din parcarea de lângă  Iulius Mall Cluj. 

Comentarii Facebook