Ce simbolizează panglica misterioasă purtată la braț de invadatorii ruși în războiul din Ucraina


La doi pași de România se duce o luptă crâncenă între organizarea veche a lumii și noua realitate, o realitate democratică. Cea din urmă luptă pentru libertate, pentru dreptul de a decide propria soartă, în pofida amenințărilor unui stat care nu reușește să depășească țarismul. 

În șase zile de război, armata ucraineană a capturat mai mulți soldați ruși. Ocupanți, pe brațele cărora s-a ivit o panglică-simbol, un obiect din vremuri demult apuse, pe care dictatorul Putin vrea să le readucă în lumea contemporană. Vorbim despre panglica Sfântului Gheorghe, un element simbolic militar rusesc, interzic acum câteva decenii de sovietici, însă readus subtil înapoi de anturajul lui Putin. 

Ce este panglica Sfântului Gheorghe - simbolul ocupanților ruși

Panglica Sfântului Gheorghe (în rusă Георгиевская лента - a se citi Gheorghievskaia lenta) reprezintă un element simbolic militar rusesc, constând dintr-o panglică bicoloră negru-oranj. Aceasta este atașată la Ordinul Sfântului Gheorghe, Crucea Sfântului Gheorghe și Medalia Sfântului Gheorghe. Panglica își are originile în perioada Imperiului Rus fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși pentru eroism și aport adus patriei. 

În perioada sovietică cele trei distincții au fost interzise de către autoritățile comuniste, întrucât ele ar fi reprezentat țarismul, astfel din 1917 până în 1992 panglica nu a fost utilizată pe aceste distincții. Însă, odată cu trecerea timpului, simbolul expansiunii rusești a ajuns să fie fluturat chiar pe la paradele de Ziua Victoriei. Inclusiv în capitala Republicii Moldova, creând confuzie și stârnind polemici. Polemici între susținătorii dictatorului de la Moscova și cei care înțeleg că reapariția panglicii Sfântului Gheorghe este doar o altă metodă de a lui Putin de a anunța supremația armatei ruse.

soldat rus 1.jpeg

Ce simbolizează panglica Sfântului Gheorghe 

Panglica Sfântului Gheorghe a fost folosită o perioadă îndelungată pe distincțiile Sfântului Gheorghe în Armata Albă, în Corpul rus din cadrul „Wehrmachtului„ și pe decorațiile sovietice Ordinul Gloriei și medalia pentru victoria asupra Germaniei, fiind redenumită în „gvardeiskaia lenta” (panglica gărzii - în rusă Гвардейская лента).

Statutul Ordinului înființat în 1769 prevedea următoarea descriere a panglicii: „Panglică de mătase în trei dungi negre și două galbene”. În 2005, la inițiativa unor organizații din Federația Rusă, panglica Sfântului Gheorghe a fost instituită ca simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste, aceștia derulând de atunci o acțiune anuală de distribuire în rândul populației a panglicilor Sfântului Gheorghe

În 2014, în Ucraina, panglica Sfântului Gheorghe a devenit un simbol asociat separatiștilor pro-ruși, iar autoritățile ucrainene au decis să sărbătorească Ziua Victoriei de 9 mai prin simbolul Macului Roșu, renunțând la panglică. De asemenea, și Belarusul a anunțat că va sărbători Ziua Victoriei fără panglica Sfântului Gheorghe. Iar în Rusia, liderul opoziției, Alexei Navalnîi, a declarat că lumea ar trebui să sărbătorească 9 mai cu steaguri și coloristică roșie, ci nu negru-oranj. Panglica Sf. Gheorghe nu este altceva decât un rebranding introdus de Elțîn și Putin împotriva comuniștilor, pentru a elimina culoarea roșie, adevăratul simbol al victoriei împotriva fascismului și al sărbătorii de 9 mai. 

Ce simbolizează, de fapt, panglica rusească a Sfântului Gheorghe? Amintirea Imperiului ţarist şi a teritoriilor ocupate de acesta prin nenumărate războaie. Faptul că sub culorile acestei panglici au fost deznaţionalizate şi rusificate zeci de popoare în decursul secolului al XIX-lea. Putin în două decenii a demonstrat un singur lucru, dictatorul nu-și dorește pace în lume, nici măcar pace pentru propriul popor, el are un singur scop expansiunea „Imperiului Țarist”.

soldat rus 2.jpeg

Comentarii Facebook