Duminica 28 Aprilie

Realitatea de după culise: Jurnaliștii Libertatea și GSP sunt concediați pentru că nu au vrut să fondeze o organizație de lobby pentru industria de pariuri


CEO Ringier România, Dan Puica, a transmis redacţiei Libertatea, miercuri, prin intermediul lui Dan Duca, redactor-şef, că „20% dintre jurnalişti vor fi concediaţi”. Toate acestea la scurt timp după ce jurnaliștii acestor redacții ar fi protestat împotriva conducerii care i-a obligat să le arate articolele despre pariuri înainte de publicare. Scandalul real însă este mult mai serios decât părea la prima vedere. Jurnaliștilor Libertatea și GSP li s-a solicitat să fondeze o organizație de lobby pentru industria de pariuri, similară cu cea pe care o publicație deținută majoritar de Ringier o are în Bulgaria.

Așadar, în plină luptă cu casele de pariuri din România, după tentativele de reglementare a jocurilor de noroc, firmele din industrie s-au gândit să facă un joc de culise. Conducerea Ringier avea așteptarea de la jurnaliștii Libertatea și GSP să fondeze fără discuții o organizație care ar face lobby pentru industria de pariuri, i-ar convinge pe români că acestea sunt benefice pentru economia României și mai ales pentru sectorul sportiv.

„Libertatea este, în acest moment, site-ul numărul 1 în categoria news la cititori „unici”, cu 6 luni din cele 11 luni scurse din 2023 în poziție de lider. În 2018, când procesul de schimbare în ziar relevant a accelerat, am anunțat conducerea de la Zürich că „ne angajăm să facem acest lucru, însă vrem să fie clar că voi sunteți proprietarii brandului, însă proprietarul conținutului este publicul”. 

Ne-am luptat să rămânem liberi și nimeni nu a reușit să intre în editorial. Am refuzat să acceptăm inacceptabilul. Nu credem că o companie media poate fi membră a unei asociații de lobby, cum se întâmplă cu Ringier în Bulgaria publicația sportal.bg este alături de firmele de pariuri. 

Noi, jurnaliștii din România, nu am putut niciodată accepta așa ceva. Cu erori, slăbiciuni și momente grele, am rămas mereu cu fața către interesul public. De aceea am oferit și informațiile de astăzi și lăsăm publicul să le cântărească și să decidă”, au transmis jurnaliștii de la Libertatea.

Așa arată site-ul Bulgarian Gambling Association, unde Ringier este membru, prin publicația Sportal.bg pe care o deține în majoritate. În fața a zece angajați ai GSP același lucru s-a solicitat și în România, dar redacția a refuzat. Este doar una dintre divergențele apărute între jurnaliștii din România și managementul local și internațional al Ringier Sport și Ringier AG

list.jpg

Comentarii Facebook