Reacţia Episcopiei Maramureşului, după ce o ucraineancă l-a acuzat de agresiune sexuală pe stareţul Mănăstirii Petrova


Acuzații grave lao mănăstire din Maramureș, după ce o femeie de 22 de ani din Ucraina susține că ar fi fost hărțuită sexual chiar de starețul lăcașului de cult în timp ce tânăra era găzduită în centrul de refugiați din mănăstire. Polițiștii susțin că starețul nu ar fi la prima abatere de genul acesta, însă Episcopia Maramureșului spune că Părintele Agaton nu a avut nicio problemă de genul timp de 20 de ani de când slujește la mănăstire.

Citește și: O refugiată din Ucraina a fost hărţuită sexual de stareţul unei mănăstiri

Femeie din Ucraina care susține că a fost agresată sexual l-a reclamat pe starețul mănăstirii chiar după incident. Episcopia Maramureșului face verificări interne și spune că în 20 de ani nu a existat nicio abatere în comportamentul preotului, ba chiar din contră, acesta ar fi fost un exemplu demn de urmat pentru cei din jurul lui. 

Preotul inspector, Andrei Pop, purtător de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, a declarat că de la debutul războiului din țara vecină mănăstirea Petrova a primit aproape 1000 de refugiați și nu a existat, până acum, nicio plângere la adresa părintelui stareț, care este în acest post de aproape 20 de ani.

Părintele Andrei Pop a explicat că mănăstirea Petrova a asigurat, de la începutul războiului, masă gratuită și cazare pentru a proape o mie de persoane venite din Ucraina, oferind, de asemnea, 40 de locuri de cazare. 

Până acum nu am primit niciun fel de sesizare şi menţionez faptul că părintele Agaton este de aproximativ 20 de ani stareţul acestei mănăstiri şi nu am avut niciun fel de reclamaţie sau de abatere a comportamentului dânsului”, a decalarat preotul inspector, Pop.

Ce acuzații i-au fost aduse starețului de către tânăra ucraineancă 

Acesta a precizat că poliţiştii au audiat mai multe persoane din rândul personalului mănăstirii, dar şi dintre refugiaţi, dar nu au formulat un răspuns cu privire la concluziile trase în urma acestor audieri. 

Nu ştim oficial să aibă vreo calitate oficială în dosar, este plângere pe numele lui, atât. Care se cercetează - şi m-am informat de la Poliţie - încă nu au un rezultat concret al anchetei” , a menţionat preotul Andrei Pop, potrivit News.ro

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului a precizat că la nivelul episcopiei se face o verificare internă cu privire la această situaţie, iar concluzia va fi „raportată şi la cercetările pe care le face poliţia”.

Cum a ajuns tânăra refugiată la mănăstirea Petrova

Se pare că tânăra a intrat în ţară prin Vama Sighet şi a primit de la voluntarii Unicef un bilet spre Bucureşti. Cum nu avea niciun plan concret, fata a fost în final luată de preot, care primea la rândul său refugiate prin cortul Unicef, la mănăstire.

Președintele asociației a rugat-o pe una din voluntare să o caute pe fată după câteva zile să vadă dacă este bine, iar aceasta s-ar fi plâns că nu. Au căutat un translator şi în scurt timp povestea avea să iasă la suprafaţă. Voluntarii au plecat după ea la mănăstire, au cazat-o la un motel din Sighet şi au convins-o să depună plângere. Fata este acum internată în spital, potrivit Observator.ro

Comentarii Facebook