Raed Arafat, întrebat dacă își dă demisia: Altă întrebare!


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a fost întrebat dacă își dă demisia după ce trei pacienți au murit la ”Victor Babeș”

Întrebat direct dacă se simte responsabil și va face un pas în spate, Arafat a spus: ”Altă întrebare!”.

Acesta a fost întrebat cine își asumă responsabilitatea pentru că nu sunt destule paturi de terapie intensivă și au fost tragedii, Arafat a spus că: ”Pandemia este un dezastru. Totuși România a făcut față și ca număr de paturi de terapie intensivă și pre-terapie intensivă. Acum suntem departe față de anul trecut. Sistemul continuă să fie sub presiune. Acum avum multe cazuri de terapie intensivă. Bolnavii vin târziu la spital. Am reușit să creștem paturile de terapie intensivă la 1530 de paturi, chiar dacă nu suntem la 1600 de paturi. Eu nu pot spune cine este responsabil și cine e vinovat. Sunt anchete la Piatra Neamț, la Balș și acum aici. Încercăm să evităm orice risc”. 

Arafat, dezvăluire ȘOC despre cei trei pacienți care au murit: Specialistul a refuzat să urce în TIR pentru că erau pacienți COVID

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș

- 1 pacient a fost mutat pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș

- 1 pacient a fost transferat la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)

- 2 pacienți au fost transferați la Spitalul Bagdasar Arseni

- 1 pacient a fost transferat la Floreasca

- 3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator


Comentarii Facebook