Miercuri 24 Aprilie

Puteau elicopterele de stins incendiile să salveze Notre Dame? - VIDEO


Operațiunea de stingere a incendiului de la Notre Dame a fost influențată de structura arhitecturală a Catedralei Notre-Dame din Paris, formată din grinzile din lemn vechi de sute de ani, exteriorul din piatră, dar şi stilul gotic al construcţiei, transmite CNN.

Turla şi mare parte din acoperişul catedralei au fost distruse, dar cele două turnuri dreptunghiulare, puncte de referinţă pentru construcţie, şi edificiul principal au fost salvate de pompieri.

Ministrul de Interne francez, Laurent Nunez, a făcut publice imaginile din timpul operaţiunii de amploare. Autorităţile au trimis 400 de pompieri la faţa locului, au folosit apă din râul Sena şi au survolat zona cu drone pentru a vedea exact gradul de distrugere al clădirii.

A fost destul de clar în primele 20 de minute că acest incendiu va fi extrem de dificil”, spune Gregg Favre, fost pompier la departamentul St.Louis din Statele Unite. ”Pompierii au fost în dezavantaj de la bun început”, adaugă Favre.

Odată ce grinzile au început să ardă, exteriorul din piatră, care reţine căldura şi fumul, a făcut ca operaţiunea să fie foarte grea pentru pompierii din afara clădirii, care încercau să intre în catedrală.

Totodată, înălţimea Catedralei Notre-Dame a prezentat o provocare pentru autorităţi, aceasta oferind oxigen pentru flăcări şi îngreunând eforturile pompierilor.

Preşedintele american Donald Trump a sugerat o intervenție aerian: ”Poate ar putea să arunce cu cisterne cu apă. Trebuie să acţioneze rapid”, a scris Trump pe Twitter.

Un expert a spus că niciun pilot nu ar fi putut să arunce apa ”direct deasupra incendiului, având în vedere că aeronava s-ar fi deplasat cu o viteză foarte mare”.

În privința folosirii elicopterelor, expertul a spus: ”Una dintre probleme, este efectul de şemineu, care duce la curenţii termali ascendenţi. Nimeni nu poate pilota un elicopter direct în aerul fierbinte”.

Agenţia Securităţii Civile (Securite Civile) a declarat printr-un comunicat că sugestia preşedintelui Trump ar putea să ”slăbească structura Catedralei şi să rezulte în distrugerea completă a monumentului, dar şi a clădirilor din apropiere”.

Comentarii Facebook