Propunere legislativă: Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante. Sunt vizate și vape-urile


Șeful interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis a anunțat propunerea unui proiect de lege care vizează interzicerea comercializării băuturilor energizante tuturor celor cu vârste sub 18 ani. 

„Prezenta propunere legislativă a apărut ca urmare a nevoii de a reduce expunerea minorilor la produse ce le pot afecta sănătatea, cum ar fi băuturile energizante. Datoria noastră este să urmărim interesul superior al minorilor și să-i punem la adăpost pe aceștia prin prevederi legislative care să îi protejeze. În ultima perioadă a luat avânt consumul de băuturi energizante de către minori, fapt ce pune în pericol sănătatea. Comercializarea fără restricții a unor astfel de băuturi constituie o tentație căreia numeroși minori nu-i rezistă. Un studiu realizat de INSP, la nivelul anului 2016, arată că 74% dintre subiecții având vârsta de 16-18% și 42% din cei cu vârsta peste 55 ani au consumat băuturi energizante”, arată inițiatorii proiectului. 

Mai mult, deputatul PSD, propune și un proiect care să interzică comercializarea țigărilor electronice sau vape-urilor în rândul minorilor, anunță Digi24. 

„Cât despre ţigările electronice, acest proiect de lege a apărut în urma mai multor discuţii pe care le-am purtat în special cu reprezentanţi ai sistemului de învăţământ care s-au plâns de un adevărat fenomen care se petrece chiar în şcoli. Uşurinţa cu care se pot procura aceste ţigări este uluitoare”, a anunțat Alfred Simonis într-o postare de pe o rețea de socializare. 

Nu este pentru prima dată când se încearcă acest lucru, o tentativă de înterzicere a vânzării energizatelor, persoanelor sub 18 ani fiind făcută de Ministerul Sănătății și în 2018. 

Comentarii Facebook