Proiect de introducere de AMENZI pentru cei care ţin telefonul în mână la volan sau fac LIVE-uri pe Facebook


Guvernul discută un proiect de ordonanţă care interzice şoferilor să stea cu telefonul în mână la volan sau să facă LIVE -uri pe Facebook în timp ce conduc.
Șoferii care folosesc sau pur şi simplu ţin în mână telefonul sau dispozitivul mobil cu funcţii de înregistrare sau redare text, foto sau video (precum tabletele, camerele foto sau video) în timp ce conduc pe drumurile publice riscă o amendă. Sancţiunea este de 6-8 puncte amendă (870-1.160 lei) şi 4 puncte de penalizare pentru cei care conduc autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, scrie Mediafax.
Permisul şoferilor de autovehicule va fi suspendat 30 de zile pentru încălcarea legii dacă fapta este comisă în acelaşi timp cu altă contravenţie pentru circulaţia vehiculelor.
De asemenea, pentru persoanele ce folosesc un vehicul care nu necesită permis, amenda este aceeaşi ca la conducătorii de autovehicule: de la 6 la 8 puncte de amendă.
În legislaţia rutieră actuală, şoferilor le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când sunt la volan, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip ”mâini libere”. Nerespectarea acestei norme este sancţionată cu 2-3 puncte amendă şi 2 puncte de penalizare.
La momentul intrării în vigoare a normei, dispozitivele mobile aveau ca funcţii, de regulă, vorbitul liber vocal sau transmiterea de mesaje text, nedispunând de funcţii performante. În prezent, funcţionalitatea telefonului mobil şi a altor dispozitive electronice mobile s-a extins foarte mult, astfel că, pe lângă funcţia de vorbit liber vocal, acestea includ o serie de alte funcţii, precum cea de aparat foto/filmare performantă, convorbire video, mp3, mp4 playere, scanner de documente, utilizare internet/reţele sociale, consolă mobilă de joc etc. S-a constatat faptul că folosirea telefonului mobil inteligent şi a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenţiei pentru conducătorii de autovehicule, constituind o reală problemă pentru siguranţa rutieră, prin amploarea şi frecvenţa acestui fenomen", conform notei de fundamentare.
Guvernul prezintă trei cazuri cu consecinţe grave în care a fost folosit telefonul mobil la volan pentru transmisiuni live pe Facebook:
1) La data de 12.10.2018 pe DN59, între localităţile Voiteni şi Jebel din judeţul Timiş, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în acelaşi sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar. În urma accidentului a rezultat decesul şoferului din primul autoturism şi a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune. De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care şi un copil de 3 ani) au fost transportate la spital.
2) La data de 30.09.2018, pe strada Calea Bucureşti din municipiul Craiova, judeţul Dolj, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a intrat într-un stâlp de iluminat. În urma accidentului, conducătorul autoturismului şi-a pierdut viaţa.
3) La data de 19.07.2018, în judeţul Vrancea, un autoturism în care se aflau 4 tineri care transmiteau live pe Facebook, a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a altor două", conform notei de fundamentare.

Comentarii Facebook