Miercuri 24 Aprilie

PNL cere comisie de anchetă la TVR. Ce onorarii au fost la Cerbul de Aur - FOTO


PNL solicită  constituirea unei comisii de anchetă privind modalitatea de încheierea a unor contracte de colaborare cu terte persoane şi a modului de angajare şi efectuare a cheltuielilor din bani publici în executarea contractelor de colaborare la Societatea Română de Televiziune. 

Deputatul clujean Adrian Oros a punctat câteva dintre acuzațiile aduse directorul general al TVR, Doina Gradea, numită și ținută în funcție de PSD.

- Şapte membri din Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune au transmis o scrisoare membrilor Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Parlament, în care arată lipsa de transparență din instituția publică. 

- Cei şapte membri ai C.A. al SRTV, semnatarii scrisorii – Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Sorin Ilieşiu, Dan Lazea, Hajnalka Nagy-Debreczeni, Cristian Vasile Petcu şi Christel Ţopescu susţin că preşedintele-director general al TVR, Doina Gradea, nu consultă Consiliul cu privire la deciziile și acțiunile întreprinse în cadrul TVR-ului. 

- Niciun conducător de instituție nu are dreptul să refuze să pună la dispoziție toate informațiile care au legătură cu cheltuirea banilor publici. Dimpotrivă, Legea nr. 544/2001 îl obligă pe orice şef de instituţie publică să pună la dispoziția oricărei persoane interesate, membru CA sau nu, informațiile privind cheltuielile publice. 

- Cheltuirea banului public se realizează la TVR iresponsaabil si netransparent. Membrii Consiliului de Administraţie au solicitat repetat să vadă condițiile contractuale ale colaborării cu anumite persoane/firme producătoare de conținut/emisiuni pentru TVR, însă accesul membrilor CA la aceste informații a fost mereu refuzat invocându-se clauzele de confidențialitate din contracte. 

- Televiziunea Națională nu este proprietatea grupurilor de interese. 

- Doina Gradea, Președinte-Director General al SRTV, nu înțelege misiunea televiziunii publice și consideră că jurnaliştii nu trebuie să critice partidele aflate la putere. 

- La TVR se fac angajări pe criterii netransparente care nu sunt aduse nici măcar la cunoștința membrilor Consiliului de Administraţie al SRTV. 

- Surse media spun că moderatorul Ionuț Cristache primeşte de la TVR un salariu brut de 36.550 de lei pe lună, plus bonusuri de audiență. 

- La TVR nu se respectă independența editorială a jurnaliştilor, există tentative de cenzură, intimidare și ingerinţe politice în activitatea editorială favorabile PSD-ului. 

- Televiziunea publică plătește din banii contribuabililor sume uriașe invitaților permanenți și colaboratorilor care participă la emisiunea “Romania 9”, realizată de jurnalistul Ionuț Cristache (ianuarie-octombrie 2018: Ion Cristoiu - invitat 9.570 euro, Marius Pieleanu – invitat 8.097 euro, Radu Soviani - invitat 5.586 euro, Mircea Dinescu - invitat 15.149 euro, Cristian Gheorghe - invitat 8.774 euro). 

- Doina Gradea se ascunde în spatele clauzei de confidențialitate a contractelor încheiate, îngrădind astfel transparența cheltuirii banului public. 

- Doina Gradea este acuzată de membri ai Consiliului de Administrație că nu a detaliat nici cheltuielile exorbitante cu contractele pentru Festivalul Cerbul de Aur, în condițiile în care banii au fost alocați în întregime prin aprobarea sa direct. 

- Au fost semnalate discrepanțele salariale între angajații cu aceleaşi atribuții, sau între angajații instituţiei şi colaboratori – persoane fizice sau juridice. 

Punctaj-3.jpg

Comentarii Facebook