Peste 100 de români sunt încă blocați în Cancun. Ministru Bogdan Aurescu a intervenit


UPDATE

Românii sechestrați în Aeroportul din Cancun au fost eliberați - VIDEO

--------------------------

Peste 100 de români sunt încă blocați pe Aeroportul din Cancun, Mexic, nu au telefoane, acte și nu știu care este situația exactă.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat cu omologul mexican, Marcelo Ebrard Casaubón, pentru soluționarea situației cetățenilor români afectați de refuzul autorităților mexicane de a permite intrarea acestora pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, informează MAE.

În cadrul discuției telefonice, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea autorităților române cu privire la modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români, care se deplasau în scop turistic, pe teritoriul Statelor Unite Mexicane și a reluat apelul la asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic.

Ministrul Bogdan Aurescu a punctat necesitatea ca astfel de decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, apel inclus și în conținutul scrisorii adresate omologului. A evidențiat că România respectă dreptul suveran al Mexicului de a lua decizii de nepermitere a intrării pe propriul teritoriu a cetățenilor străini, dar a subliniat importanța ca acestea să fie analizate de la caz la caz, aplicarea unei decizii generalizate, de grup, nefiind permisă.

Români blocați în Cancun

România consideră că deciziile de returnare nu au fost suficient de clar explicate şi comunicate fiecărui cetăţean român implicat sau autorităţilor române şi şi-a exprimat surprinderea faţă de lipsa oricăror semnale prealabile pe acest subiect, din partea autorităţilor mexicane, aşa cum este cutumiar în condiţiile bunelor relaţii existente în mod tradiţional între ţările noastre”, a precizat Bogdan Aurescu într-o scrisoare adresată ministrului mexican de Externe, Marcelo Ebrard.

114 cetăţeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun în aşteptarea curselor de retur, MAE precizează că, în continuarea eforturilor deja întreprinse de către Ambasada României în Mexic, cu sprijinul consulului onorific al României la Cancun, în scopul asigurării de apă şi alimente acestor cetăţeni, însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se deplasează miercuri la Cancun pentru a oferi asistenţă celor aflaţi în aeroport în aşteptarea returnării spre Europa.

Români blocați în Cancun

Totodată, un consul din cadrul Consulatului General al României la Miami se deplasează în Mexic pentru a întări echipa de la faţa locului, pe fondul nevoii intensificate de asistenţă consulară.

De asemenea, la nivelul Ambasadei României în Mexic şi la nivelul Centralei MAE s-au realizat demersuri pe lângă compania aeriană Lufthansa în vederea repatrierii cât mai urgente a celor 114 cetăţeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun.

În acest context, MAE face apel la cetăţenii români care intenţionează sau urmau să călătorească în perioada imediat următoare în Mexic să îşi amâne călătoria, până la clarificarea situaţiei şi remedierea acesteia.

Comentarii Facebook