Pensionarii fac credite pentru masa de Paște: ”Sunt disperată! Îmi iau strictul necesar: un kilogram de carne şi un carton de ouă”


Și în acest an, mii de pensionari se pregătesc să sărbătorească Paștele cu datorii. Pensiile mici nu reușesc să acopere creșterile de prețuri din ultimul an, astfel că mulți se văd nevoiți să ia împrumuturi pentru a putea pune mâncare pe masă.

Casele de Ajutor Reciproc rămân soluția principală pentru majoritatea pensionarilor, dar există și cei care se adresează instituțiilor financiare nebancare.

Ioana Melintescu primește lunar doar 1.600 de lei, după 38 de ani de muncă. Adesea, banii nu îi ajung nici măcar pentru facturi sau medicamente. Din acest motiv, recurge des la Casa de Ajutor Reciproc. În preajma sărbătorilor, a luat un împrumut de 1.000 de lei pentru a-și cumpăra bucate tradiționale pentru masa de Paște.

Îmi iau strictul necesar: un kilogram de carne de miel, un carton de ouă. Pensiile nu ajung. Facturile, nu mai zic... am plătit deschiderea la gaze și am dat 10 milioane. Sunt disperată! Mulțumesc lui Dumnezeu că mai avem Omenia aici și ne mai ajută cu împrumuturi”, spune Ioana Melintescu, pensionară, conform Antena3.ro.

Scumpirile din ultimul an, cele mai mari din Europa, au determinat tot mai mulți pensionari să se bazeze pe Casele de Ajutor Reciproc. În această perioadă, se fac chiar și 70 de împrumuturi pe zi. Pentru a lua un credit, seniorii trebuie să contribuie cu 1% din valoarea pensiei la un fond de contribuții, deoarece împrumuturile la CAR-uri sunt finanțate din banii lor.

Fac împrumuturi pentru Paște și medicamente. Am luat 1500 de lei”, spune o altă pensionară.

În perioada Sărbătorilor Pascale, de obicei, se înregistrează mai multe împrumuturi decât în lunile precedente”, precizează Georgică Bădălău, președinte al Casei de Ajutor Reciproc.

Din septembrie, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor, seniorii vor avea venituri mai mari, în medie, cu 40%, dar asta nu înseamnă că vor avea un trai mai bun.

Ca valoare nominală, pensiile vor crește, dar și prețurile vor crește, iar în consecință, puterea de cumpărare a unui pensionar va continua să scadă. În viitor, vom depinde și de economiile noastre. De aceea, trebuie să fim conștienți că sistemul public de pensii va fi doar un venit de subzistență", atrage atenția Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA.

În prezent, în România, sunt peste un milion de români care au o pensie minimă de doar 1.281 de lei pe lună.

Comentarii Facebook