Pensii recalculate 2024 - În ce dată vor primi românii primele pensii mărite


Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus că românii vor primi pensiile majorate din luna septembrie 2024.

Încă din 2021 a început procesul de digitizare, de reevaluare a dosarelor de pensii. Într-o proporție foarte mare, peste 95%, toate aceste date pe care românii le au cu privire la aceste dosare de pensii sunt deja introduse în sistem. Estimarea noastră e că săptămâna viitoare se va semna contractul și pentru realizarea acestui nou modul. Apoi va începe efectiv recalcularea. Estimările noastre sunt că începând cu sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie vom avea deja primele decizii emise. Ținta noastră e ca până la jumătatea lui august toate deciziile de recalculare să fie finalizate, astfel încât să fie trimise românilor și, începând cu septembrie, românii să-și primească pensiile recalculate”, a spus ministrul Muncii.

În noile decizii vor avea toate elementele care țin de totalul punctelor acumulate potrivit noii legii. Punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitare. Estimarea e că peste trei milioane de pensionari vor primi pensii mai mari. Noua lege nu se adresează numai celor care sunt pensionari, ci și celor care urmează să se pensioneze și vine cu elemente noi care răsplătesc munca și încurajează perioade mai lungi de cotizare. Pe legea noua se iau în calcul toate veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale. Se obțin puncte de stabilitate pentru perioadele peste 25 de ani, dar avem și punctele acordate datorită studiile făcute la zi, perioada de universitate, de master, de doctorat, dacă sunt făcute la zi și nu s-a lucrat în acea perioadă, respectiv puncte suplimentare pentru perioada de șomaj, armata, prizonierat politic”.

Întrebată dacă există posibilitatea să se amâne recalculare pensiilor, Simona Bucura Oprescu a spus că „vom face tot ce ține de noi pentru ca totul să meargă brici și pensionarii să-și primească la timp deciziile de recalculare”.

Încă de când am plecat la acest drum au fost mulți care s-au îndoit de capacitatea noastră administrativă funcțională de a veni cu o reformă atât de importantă într-un timp atât de scurt. Am livrat întotdeauna la termen, ne-am mobilizat și la fel vom face și de acum înainte. Procesul de reevaluare e în desfășurare și le-am dat în permanență termene pentru finalizarea acestui proces. Chiar dacă au făcut un efort foarte mare, colegii noștri au venit peste program la muncă, au fost în toată perioada într-o mobilizare pentru care le mulțumesc. Nu vom slăbi ritmul, vom face tot ce ține de noi pentru ca totul să meargă brici și pensionarii să-și primească la timp deciziile de recalculare. Și vă spun că așa va fi”, a declarat ministrul.

Comentarii Facebook