Orban: NU urmărim să ajungem la un nou lockdown!


Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, că Guvernul nu urmăreşte să ajungă la un nou "lockdown", ci are ca obiectiv reducerea şi stoparea ratei de infectare.

"Noi nu urmărim să ajungem la un "lockdown", am spus din capul locului. Obiectivul nostru este să reducem rata de infectare, să stopăm creşterea numărului de infectări. Am văzut în ultima perioadă, cel puţin în ultimele săptămâni, este o creştere vizibilă, semnificativă, a gradului de conformare a oamenilor. Din ce în ce mai mulţi oameni încep să înţeleagă. Sigur că există anumite grupuri, negaţionişti cu care nu se poate vorbi raţional. (...) Peste tot există provocatori în astfel de grupuri. Sunt foarte multe persoane care apar în foarte multe locuri. Mesajele pe care ei le transmit sunt mesaje care sunt împotriva interesului fiecărui cetăţean şi împotriva interesului nostru general. Interesul nostru general este ca viaţa să se deruleze în condiţii cât mai aproape de normalitate", a declarat Orban la Digi24.

Acesta a precizat că Guvernul a urmărit în mod permanent un echilibru în măsurile pe care le-a luat între prioritatea de a proteja sănătatea publică şi nevoia oamenilor de a avea locuri de muncă, nevoia ca afacerile să se desfăşoare în bune condiţii.

"Primul obiectiv pe care îl urmărim este acela de a opri creşterea numărului de cazuri. Ieri am avut şedinţă de guvern în care am aprobat hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă şi am mai dispus o serie de măsuri care considerăm că sunt necesare pentru a reduce riscul de transmitere a virusului. (...) Masca este principala formă de protecţie alături de păstrarea unei distanţe fizice de protecţie sanitară, măsurile de igienă care sunt extrem de importante în prevenirea virusului, în toată Europa. Ne confruntăm cu ceea ce poate unii îl intitulează al doilea val, eu nu spun "al doilea val", pentru că de fapt, din punctul meu de vedere, nu s-a consumat primul val. (...) Din păcate, revenirea la normalitate n-a fost însoţită şi de creşterea gradului de conformare", a explicat şeful guvernului.

Guvernul a urmărit permanent creşterea capacităţii de tratare, atât în spitale, cât şi în secţii exterioare, iar aceasta va continua să crească, a adăugat premierul.

"Acum de exemplu încercăm să găsim o soluţie să-i angajăm foarte rapid pe toţi rezidenţii care îşi dau examenul, cel puţin în câteva discipline, pentru terapie intensivă, medici infecţionişti, epidemiologi, astfel încât să-i putem angaja rapid şi să-i introducem în dispozitivul de lucru. Vreau să le mulţumesc tuturor rezidenţilor care sunt detaşaţi şi sunt extrem de implicaţi şi care îşi fac datoria. (...) Încercăm permanent să creştem capacitatea pe direcţiile de sănătate publică. (...) Pe de altă parte, vreau să transmit mesajul că este mai simplu să nu te îmbolnăveşti", a mai spus Orban.

Șeful Executivului a anunţat că Ministerul Sănătăţii are în pregătire un act normativ care să degreveze spitalele de pacienţii asimptomatici. 

Comentarii Facebook