O elevă riscă să piardă Bacalaureatul, din cauza divorţului părinţilor. Mama se află în Spania, iar tatăl în România


Un incident ieșit din comun pune în pericol viitorul unei tinere. O tânără din Iași riscă să piardă Bacalaureatul din cauza divorţului părinţilor, care a fost pronunţat în Valencia, în urmă cu 11 ani, a fost recunoscut şi în România. Adolescenta a rămas în grija statului, iar mama a fost obligată să plătească o pensie alimentară de 100 de euro.

Doar că întoarsă în ţară şi înscrisă la studii în Paşcani, tânăra a fost pusă într-o situaţie neaşteptată. La sfârşitul lunii trecute, tatăl a cerut Tribunalului recunoaşterea sentinţei prin care se consemnase desfacerea căsătoriei cu mama fetei. În lipsa acestei recunoaşteri, nu-i putea face tinerei acte de identitate româneşti şi, pe cale de consecinţă, nu putea să o înscrie pentru susţinerea examenului de Bacalaureat, informează Ziarul de Iaşi.

Sentinţa Judecătoriei din Valencia, depusă la dosar, se pare că nu era definitivă, deşi cei doi părinţi s-au despărţit pe cale amiabilă şi nu s-au ridicat pretenţii. Reglementările europene în domeniul recunoaşterii hotărârilor judecătoreşti emise în alt stat UE impun pentru deciziile referitoare la starea civilă existenţa unei certificat care să ateste că hotărârea nu mai este supusă niciunei căi de atac, notează sursa citată. 

Tribunalul apreciază că respectivele dovezi erau necesare pronunţării unei hotărâri de recunoaştere în sensul pretins de reclamant, nefiind cazul ca tribunalul să renunţe la prezentarea lor, întrucât din chiar cuprinsul sentinţei pronunţate rezulta că aceasta era supusă unei căi de atac în dreptul intern al statului de origine, iar în lipsa certificatului sau a altor dovezi echivalente nu se poate cunoaşte dacă ea a rămas definitivă în forma prezentată”, au consemnat judecătorii.

Tatăl mai are posibilitatea apelului, până la care să facă rost de un act care să ateste că nu mai are nicio obligaţie civilă în Spania.

Comentarii Facebook