Nouă reguli simple care pot ajuta oamenii ce trăiesc în condiții de război să-și salveze viața


De la începerea războiului în Ucraina, mulți oameni au reușit să părăsească țara, găsind un loc sigur în afara frontierelor ucrainene. Însă, ce facem dacă suntem nevoiți să trăim în condiții de război? În acest articol vă vom prezenta nouă reguli simple, recomandate de autoritățile ucrainene, care ne explică ce ar trebui să facem ca să ne mărim șansele de supraviețuire în caz de război.

  • Nu intra în panică

În vremuri de război este foarte dificil să rămâi calm și atent la tot ce se întâmplă în jur, însă trebuie să faci un efort. Acest lucru te va ajuta să salvezi nu doar starea ta emoțională, ci și a celor din jur, rude, prieteni. Oamenii mereu au nevoie de cineva care poate „judeca la rece” situația existentă.

  • Urmează regula celor „doi pereți”

Dacă locuința în care te afli se situează într-o zonă de bombardament sau în centrul unor acțiuni de luptă, potrivit acestei reguli, între persoana din casă și stradă ar trebui să existe cel puțin doi pereți.

  • Lipește geamurile și stai cât mai departe de ele

Stai cât mai departe de ferestre atunci când au loc lupte de stradă sau există riscul de bombardare. De asemenea, autoritățile sugerează să lipim geamurile cu bandă adezivă. Acest factor le va ajuta să reziste unde de explozie.

  • Stinge noaptea luminile

Pe timp de noapte, locuința trebuie să fie cât mai puțin vizibilă pentru inamic, de aceea trebuie să ne asigurăm că seara stingem luminile. De asemenea, trage draperiile la ferestre și renunță la orice tip de iluminare din afara locuinței. 

  • Asigură-te cu provizii

Dacă este posibil, asigură-te cu provizii și completează-le regulat. Încearcă să consumi alimente care te vor ajuta să fii în forță. 

  • Monitorizează nivelul bateriei de la telefonul mobil

Telefonul trebuie să fie mereu încărcat, pentru a putea contacta pe cineva în caz de urgență. De aceea, trebuie să monitorizezi mereu nivelul bateriei de la telefonul mobil. 

  • Nu merge în subsolurile care nu sunt amenajate

În cazul unor lovituri aeriene și a altor atacuri ale inamicului, orice persoană riscă să fie îngropată sub dărâmături dacă se ascunde într-un subsol neamenajat ca adăpost antierian. 

  • Nu ieși afară în timpul orei marțiale sau în timpul luptelor de stradă

Nu te pune în pericol inutil. Pe timp de război, când se interzic ieșirile afară, oricine poate trezi suspiciune dacă se află pe stradă. 

  • Încearcă să dormi, să mănânci și să bei suficientă apă pentru a nu te epuiza

Luptele se vor opri, mai devreme sau mai târziu, chiar dacă pe moment pare imposibil. Sănătatea fizică și emoțională, va fi însă greu de restabilit. De aceea, în măsura posibilităților trebuie să avem grijă de noi.

Acestea sunt cele mai utile reguli pe timp de război, publicate de bezdomnie.ua. 


Comentarii Facebook