Noua Hotărâre de Guvern: În hoteluri si mall-uri, inclusiv în supermarket-urile din incintă, intră numai cei vaccinați sau trecuți prin boală


După greșelile comise din hotărârea de guvern care anunța noile restricții care intră în vioare de luni, 25 octombrie, Guvernul a revenit și a dat o nouă hotărâre.

Acum, accesul este permis numai pentru cei vaccinați sau care au trecut prin boală. 

De asemenea, în instituții publice, precum Poșta, accesul nu va fi restricționat pentru pensionari, pentru prestatii sociale, alocațiile copiilor.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat care sunt noile condiții impuse. Toate sunt descrise pe larg mai jos. 

1. Se va putea merge la centrele de vaccinare din mall-uri, numai dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate prin intrare, deplasare şi ieşire din mall.

2. Dacă mall-urile au servicii publice administrative, precum pașapoartele, se poate intra cu test valabil și cu dovada programării.

3. Accesul în magazinele alimentare din mall-uri, doar cu certificat verde, vaccinați sau trecuți prin boală; dacă există intrare direct din stradă în centrul comercial, magazinele au obligația să verifice certificatul verde.

4. Excepții la accesul în instituțiile publice: pensionarii nu vor avea restricții, pentru prestatii sociale, alocații ale copiilor.

5. Cazarea în hoteluri se va face doar cu certificat verde, vaccinați sau trecuți prin boală.

6. Închiderea școlilor private a fost prevăzută în hotărârea CNSU, nu s-a translatat în HG. Hotărârea de azi prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă în școlile private, dar nimeni nu îi împiedică să facă școală online.

7. In piete se poate intra numai cu mască, nu e nevoie de certificat verde.

8. In magazinele de pe marginea drumului (cu exceptia magazinelor alimentare) se va intra doar cu certificat verde- vaccinat sau trecut prin boala

9. In magazinele alimentare de pe marginea drumului (nu in centre comerciale) se poate intra fara certificat verde. 


Guvernul a adoptat, luni, și o HG pe baza propunerilor CNSU. 

În acest context, prin prezentul proiect se stabilesc următoarele măsuri:

1. Activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

Pentru serviciile publice comunitare care funcţionează în centrele şi parcurile comerciale accesul va fi permis şi persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi care fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic.

Mai mult, se va permite accesul în centrele şi parcurile comerciale a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin şi numai dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din centrele şi parcurile comerciale.

2. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Măsura nu se aplică unităţilor farmaceutice dispuse în afara centrelor şi parcurilor comerciale, precum şi a benzinăriilor.

3. Activitatea de cazare în structurile de primire turistică va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

4. Se suspendă activităţii cu prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în perioada 25 octombrie 2021 - 5 noiembrie 2021 în unităţile particulare de învăţământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizaţiilor furnizoare de educaţie care organizează şi desfăşoară pe teritoriul României activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară.

5. Instituirea şi clarificarea categoriilor persoanelor care sunt exceptate de la prezentarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19 în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatoriilor economici cu capital public. Astfel, sunt exceptaţi angajaţii, participanţii în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenţionale, administrativ-jurisdicţionale şi a celor administrative din motive de ordine şi siguranţă publică, a persoanelor care necesită servicii medicale şi prestaţii sociale (n.red. pensii, CAS), precum şi a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin”.

Comentarii Facebook