Morți de coronavirus din Suceava declarați după o lună: M-am temut să le introduc ca să nu se interpreteze


La Spitalul Judeţean de la Suceava şase oameni au murit infectaţi cu noul coronavirus acum o lună și au apărut în statistici abia acum.

Generalul Ionel Oprea, care a condus spitalul dar acum s-a retras, a făcut la final un raport complet în care a relatat cum funcţionarii care trebuiau să înregistreze decesele nu au făcut-o ”ca să nu se interpreteze”.

Echipa de medici militari, care a preluat conducerea Spitalului din Suceava în 3 aprilie în haosul creat după ce sute de oameni s-au îmbolnăvit, a predat joi, 30 aprilie, conducerea unei echipe de medici civili. 

Nu avea cine să raporteze morţii, au fost momente in care servicii întregi nu aveau lucrători, a explicat situaţia generalul în rezervă Ionel Oprea, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii. ”Mi s-au cerut lămuri oficiale de către Parchet, am încercat să fundamentam starea de lucruri, nu am descoperit documente, înscrisuri”, a spus acesta la Digi 24.

Deşi pare incredibil, spune militarul, la momentul preluării spitalului nu existau date despre cei îmbolnăviți. ”Nici șeful de serviciu nu a reuşit să ne spună situaţia clară, a plecat și şi-a dat demisia. În 10 zile am reuşit sa clarificăm ce se întâmplă acolo”, a mai spus Oprea

Legat de morţii care nu au fost raportaţi, Oprea a menţionat că decesele nu au fost introduse, şi i s-a răspuns senin: ”M-am temut să le introduc ca să nu se interpreteze”. ”Spuneau cu seninătate ca nu era cazul”, a spus generalul, care a dat dispoziţii ca sa se întocmească o foaie de observaţie de către medicul care a tratat cazul, indiferent pe ce secție ar fi fost. 

Spitalul nu a raportat tot la timp şi am fost nevoiţi să îi adunăm pe toţi cei din urmă. Acum s-au reglat conturile”, a declarat pentru Mediafax şi şefa DSP Suceava, Manuela Trifan.

Un deces survenit în 30 martie a fost descoperit de DSP după o lună. Acesta a fost înregistrat la Arad, un alt focar al epidemiei de Covid-19.

Spitalele, după cum vedeţi, uneori nu îşi duc datoria până la capăt, din punct de vedere raportare. La Arad s-au dat şi amenzi, dar nu asta este soluţia, toată lumea trebuie să înţeleagă că nu poţi să neglijezi aşa ceva”, a declarat pentru Mediafax Adriana Pistol, preşedintele Comisiei pentru Covid 19 din Ministerul Sănătăţii.

Comentarii Facebook