Moise Guran susține că Barna va fi salvat de Diaspora, iar Dăncilă ”10%” e pe patru


Jurnalistul Moise Guran a făcut predicții în legătură cu votul de duminică, 10 noiembrie, de la primul tur de scrutin. 

Guran crede că Dan Barna va fi salvat de Diaspora și va prinde locul doi, Mircea Diaconu locul al treilea, iar Viorica Dăncilă va fi pe patru.

Klaus Iohannis: 45-50%. ”Despre actualul șef al statului, favorit pentru primul loc în top, Moise Guran scrie că „Iohannis stă cel mai bine pe electoratul de până în 29 de ani (51%) dar acesta este de regulă și cel mai absent la vot. Pe de altă parte, oamenilor le place să se asocieze la victorie, iar înlocuirea Guvernului Dăncilă cu Guvernul Orban va mobiliza la vot electoratul lui Iohannis. (...) La o populație reală de 13-14 milioane în țară, Iohannis nu poate lua în primul tur mai mult de 5 milioane de voturi, dar eu cred că va lua sub 4 milioane de voturi, ceea ce ar însemna un scor de 45% la o prezență de 9 milioane, un scor de 50% la o prezență de 8 milioane”.

Dan Barna: 17-23%. Candidatul USR-PLUS, va avea asigurat cel mai probabil locul al doilea, ajutat de cei din Diaspora, dar și prin voturile lui Theodor Paleologu.

Barna va obține voturi de la Paleologu, care nu va reuși mai mult de 4%, mai scrie jurnalistul. 

Mircea Diaconu: 15%. Candidatul sprijinit de Pro România și ALDE „este principalul câștigat de pe urma colapsului PSD și al Vioricăi Dăncilă, dar chiar nu știu câți dintre “pesediștii rușinați” vor face și efortul de a merge la urne”.

Viorica Dăncilă: 10%. ”Dăncilă greu poate trece de un milion de voturi și aceasta ar fi adevărata lovitură și finalul pentru PSD. (...) Înainte de căderea guvernului, intenția maximă pentru ea ar fi fost de 1,5 milioane de voturi. Nu trebuie subestimat nici aportul Gabrielei Firea la prăbușirea PSD. (...) Este imposibil de estimat acum efectul exact al concedierii Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria, dar acest eveniment poate avea doar două consecințe – dezangajarea de la vot a unei părți din cei care ar fi optat pentru PSD (aici se va simți și subminarea primarilor PSD racolați de PNL în stealth mode) și replierea unei alte părți pe Mircea Diaconu. Pur intuitiv, estimarea mea este că la o prezență la vot de 9 milioane, Dăncilă poate coborî spre un scor de 10%. Nu mai poate face 20% decât la o prezență la vot de 5-6 milioane”, mai scrie Moise Guran.

Comentarii Facebook