Marti 15 Iunie

Ministrul Transporturilor: România trebuie să împrumute 40 de miliarde de euro pentru infrastructură


Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că România ar avea nevoie de 40 de miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare.

Investițiile ar trebui făcute pe parcursul următorilor 10 ani, din împrumuturi externe.

Din fonduri europene o să avem bani, dar puțini, și atunci trebuie să ne îndreptăm către partenerii financiari externi, să ne împrumutăm, să creștem gradul de îndatorare al țării, pentru că în acest moment este sub media europeană. Am avea nevoie de 40 de miliarde de euro în următorii 10 ani pentru a pune la punct infrastructura rutieră și feroviară. România își permite acest lucru”, a declarat Lucian Bode.

Ministrul Transporturilor respinge acuzațiile că în 2020 nu s-au alocat destui bani pentru infrastructură.

Am avut o execuție în 2017 de 8,1 miliarde de lei, în 2018 de 7,5 miliarde, în 2019, 11,2 miliarde. Avem 12,1 miliarde de lei bani alocați prin legea bugetului. Pe fonduri europene am avut anul trecut 5,9 miliarde de lei alocați, am executat 4,2 miliarde, iar în acest an avem 6,4 miliarde. Este falsă ideea că nu sunt alocări suficiente. Noi am respectat legea și am alocat pe anumite plafoane sume echilibrat pe fiecare obiectiv. Dacă pe un anumit tronson există stadiu fizic mai mare putem să mutăm de pe un obiectiv unde e un stadiu fizic mai mic. Bani sunt, doar să fi mobilizare, seriozitate, să se vadă stadiul fizic și în teren”, susține ministrul Transporturilor.

Avem șantiere deschise pe 134 de kilometri de autostradă. (...) Între 45 și 100 de kilometri de autostradă vor fi gata anul acesta. Dar eu mă feresc totuși să dau termene așa cum au făcut alții”, a mai spus Bode.

Autostrada Sebeș - Turda este subfinanțată de Guvernul Orban, deși liberalii spuneau că e prioritate


Comentarii Facebook