Autostrada Sebeș - Turda este subfinanțată de Guvernul Orban, deși liberalii spuneau că e prioritate


Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură acuză Guvernul Orban că subfinanțează lucrările la autostrada Sebeș - Turda, care trebuie să reprezinte o prioritate. 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea bugetului de stat pentru anul 2020, dar nu sunt prioritizate  investițiile pe fonduri europene aflate în derulare, așa cum a promis PNL.

Unul dintre proiectele subfinanțate este Autostrada Sebeș-Turda. ”Chiar dacă avansul în 2019 nu a fost cel scontat, au fost consumate 183 de milioane de lei. Alocarea pentru 2020 este de doar 56 de milioane, mult sub o estimare realistă de aproximativ 200 de milioane”, acuză reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Guvernul PNL a alocat bani insuficienți și pentru A3 Autostrada Transilvania și A3 Râșnov-Cristian, centurile Satu Mare, Timișoara, Rădăuți, reabilitarea DN 76, realizarea studiilor pentru Autostrada Timișoara - Moravița, realizarea studiilor pentru modernizarea căilor ferate București-Giurgiu și Cluj Napoca-Oradea sau dublarea căii ferate între Mogoșoaia și Balotești.

De asemenea, centura orașului Bacău, un proiect de aproximativ 800 de milioane de lei cu TVA, pe care lucrările au început în martie 2019 și au avansat pe parcursul anului foarte bine, fiind utilizați aproximativ 250 de milioane de lei, a primit bani mai puțini. ”Estimările noastre indică un necesar de 350-400 de milioane de lei în 2020. Alocarea Guvernului Orban: 64 de milioane. Comparativ, construcția Centurii Târgu Mureș, aflată într-o licitație suspendată de 3 luni, fără oferte depuse, cu șanse reduse de contractare în 2020, are o alocare mai mare.

Drumul Expres Craiova-Pitești (cele 3 loturi aflate în construcție în valoare de peste 2 miliarde de lei cu TVA) au o alocare modică de 96 de milioane de lei, deși premierul Orban a spus că în 2 ani se finalizează lucrările (evident, o promisiune fantezistă).

Podul peste Dunăre de la Brăila, o investiție de peste 2 miliarde de lei care a atras în 2019 peste 500 de milioane, are o alocare de doar 97 de milioane de lei în 2020”, mai spun reprezentanții Asociației.


Comentarii Facebook