Ministrul Proiectelor Europene câștigă 2500 de euro: Dacă mă uit la salariile demnitarilor din UE, pot să fiu invidios


Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a spus că salariile demnitarilor din România, de 2500 de euro, sunt nemulțumitoare.

Dacă mă uit la salariile demnitarilor din Uniunea Europeană pot să fiu invidios. Dacă mă uit la ceea ce se întâmplă la nivel de populaţie a României şi problemele cu care ne confruntăm cred că este o perioadă de cumpătare şi deciziile luate de Guvern au fost de solidaritate faţă de oameni. Să nu uităm Sprijin pentru România şi ulterior măsurile care au fost de îngheţare a salariilor demnitarilor. Ceea ce spune multe despre deciziile guvernamentale”, a declarat Marcel Boloş, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

De multe ori am fost la reuniunile Consiliului de miniştri şi întâmplător sau nu discuţiile despre ceea ce înseamnă salarizare şi felul în care desfăşoară activitatea miniştrii omologi, nivelurile lor de salarizare depăşesc 15.000 de euro în timp ce un demnitar al României ajunge la 2.500 de euro. Deci acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor pe care poate îl criticăm faţă de ceea ce înseamnă omologii din străinătate… Să nu credeţi că avem niveluri de salarizare care în comparaţie cu ale altor demnitari sunt sfidătoare. Sunt de bun simţ”, a afirmat Marcel Boloş.

Acesta a fost întrebat dacă ar trebui majorate salariile demnitarilor din România, dar a spus trebuie să fie solidar cu restul românilor.

În solidar cu oamenii aţi văzut că acum Guvernul şi Parlamentul nu au adoptat astfel de decizii care pot la un moment dat pentru oameni să fie decizii foarte sensibile. Probabil că această îngheţare a salariilor demnitarilor este un exerciţiu de solidaritate cu ceea înseamnă acum perioada de criză şi de sărăcie prin care trec oamenii”, a mai declarat Marcel Boloş.

Cel mai mic salariu din România este de 500 de euro brut

Salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei, dar în mână oamenii iau mult mai puțin.

Jumătate din statele membre UE, în special cele din Estul şi Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000 de euro. Printre acestea: Bulgaria (332 de euro), România (500 de euro), Grecia (774 de euro) şi Portugalia (823 de euro).

În Slovenia şi Spania salariile minime depăşesc uşor 1.000 de euro pe lună. Numai şase state membre UE, toate din zona de Vest, au salarii minime de peste 1.500 de euro pe lună: Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda şi Luxemburg.

Alte şase ţări europene lasă piaţa să regleze lefurile şi nu au deloc salariu minim: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

Pe de altă parte, potrivit INS, salariul mediu net a crescut în iulie cu doar 12 procente, sub rata inflației.

Inflația în luna septembrie 2022 a ajuns la 15,3%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, în creștere față de luna trecută.

Comentarii Facebook