Vineri 23 Aprilie

Măsuri după cazul Caracal: Apare sistemul Alertă Răpire Copil / S-ar putea interzice eliberarea condiţionată în cazurile grave


Guvernul a prezentat un proiect de lege care prevede îmbunătăţirea sistemului Alertă Răpire Copil, a modalităţii de localizare şi modul în care se desfăşoară cercetarea criminalistică la domiciliu.

Am demarat un amplu proces de modificare a legislaţiei pentru ca drama precum cea din Caracal care a cutremurat întreaga societate să nu se mai întâmple. În şedinţa de astăzi discutăm în primă lectură un proiect de lege care stabileşte proceduri clare pentru căutarea persoanelor dispărute şi îmbunătăţeşte metodele de căutare a acestora prin eliminarea blocajelor administrative şi instituţionale.

De asemenea, reglementăm modalitatea de localizare sau urmările prin mijloace tehnice, de obţinere a datelor de trafic şi de localizare, dar şi modul în care trebuie să se desfăşoare cercetarea cirminalistică în domiciuliu, reşedinţă sau sediul unor persoane. Îmbunătăţim activitatea mecanismului Alertă Răpire Copil, un mecanism deja existent care are ca scop derularea unor proceduri de căutare a minorilor în regim de urgenţă şi cu resurse sporite atât în ţară, cât şi în străinătate. Prin toate aceste modificări legislative aflate deja în dezbatere publică ne propunem să reducem timpul de intervenţie, să aducem mai multă eficienţă în modul de acţiune a salvatorilor”, a anunţat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern, conform Mediafax.

Dăncilă cere interzicerea eliberării condiţionate în cazurile grave.

La Ministerul Justitiei a fost demarata o analiză a legislaţiei penale în cazul infracţiunilor grave şi foarte grave. Va fi realizat un pachet cu propuneri de modificare şi completare a legislaţiei privind mai multe aspecte. Interzicearea posibilităţii de eliberare condiţioanată pentru infracţiuni grave şi foarte grave, definirea mai clară a faptei de răpire, fenomen pe care-l constatăm din ce în ce mai des în ultimii ani faţă de persoane vulnerabile şi stabilirea prin lege a unor limite de pedeapsă mai mari”, a declarat Viorica Dăncilă.

Solicit ministrului justiţiei să finalizeze analiza de urgenţă ca să formuleze propuenri de modificare a legislaţiei. Vom lua toate măsurile pentru funcţionarea corectă a instituţiilor răspunzătoare pentru siguranţa cetăţeanului”, a mai spus premierul.

Comentarii Facebook