Duminica 27 Noiembrie

Mai multe maimuţe, otrăvite şi bătute, în Brazilia. Totul din cauza epidemiei de variola maimuței


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat asigurări marți că epidemia de variola maimuței nu are legătură cu aceste animale, deplângând faptul că maimuțe ar fi fost atacate în Brazilia, relatează AFP, potrivit observator. 

Lumea trebuie să ştie că transmiterea la care asistăm în prezent se produce între oameni”, a declarat purtătoarea de cuvând OMS, Margaret Harris, într-o conferință de presă la Geneva. Ea a fost întrebată cu privire la atacurile împotriva maimuțelor în Brazilia. Site-ul de știri brazilian G1 a informat că mai multe maimuțe au fost otrăvite, iar unele au fost rănite, în mai puțin de o săptămână, într-o rezervație naturală din Rio do Petro, în statul Sao Paulo. 

1.700 de cazuri de variola maimuţei şi un deces, în Brazilia

Altele au fost lovite cu pietre, vânate sau otrăvite în diferite oraşe braziliene, potrivit G1, care citează asociaţia pentru lupta împotriva traficului ilegal de animale sălbatice Renctas. Brazilia a raportat peste 1.700 de cazuri de variola maimuţei şi un deces, conform statisticilor OMS.

La nivel mondial, au fost raportate peste 28.100 de cazuri şi 12 decese legate de variola maimuţei. Termenul de „variola maimuţei” a fost folosit când acest virus a fost descoperit în 1958 la maimuţe într-un laborator din Danemarca, însă virusul a fost demonstrat la diferite specii de animale, în special la rozătoare. Primul caz uman a fost depistat în 1970 în Republica Democrată Congo (RDC). Acest virus poate fi transmis de la animale la oameni, însă explozia recentă de cazuri la nivel mondial are loc în urma transmiterii între oameni prin contact fizic apropiat, a explicat Harris.

Oamenii „cu siguranţă nu ar trebui să atace animale”, a spus ea, subliniind că cea mai buna modalitate de reducere a răspândirii virusului este recunoaşterea simptomelor, obţinerea de ajutor de la un medic şi luarea de „măsuri de precauţie pentru a preveni transmiterea”.


Comentarii Facebook