Lovitură pentru șoferii cu anumite boli. Noul cod rutier te poate lăsa fără permis în doar trei zile


Ordonanța Guvernului pentru modificarea Codului Rutier a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Noile dispoziții se vor aplica la 30 de zile de la publicare, adică din data de 26 februarie. 

Noul Cod Rutier le interzice șoferilor care suferă de diferite boli, între care diabet, afecțiuni cardiovasculare sau apnee, să conducă fără avizul unui specialist. Orice medic care constată o afecțiune incompatibilă cu șofatul este obligat să trimită pacientul la un centru de testare acreditat. Șoferii declarați incompatibili trebuie să predea permisul în doar trei zile.

În Codul Rutier 2022 se menţionează că şoferii care nu sunt declaraţi „admişi” la controlul medical obligatoriu nu vor avea dreptul să-și conducă mașina, iar permisul lor va fi suspendat. Așadar, conducătorii auto care au, de exemplu, epilepsie pot să se urce la volan doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nici o criză în această perioadă. 

De asemenea, șoferii care au probleme renale grave, un handicap locomotor sau care suferă de apnee în somn pot conduce doar cu un aviz medical. 

Lista cu afecțiunile medicale din noul Cod Rutier. Cine nu poate obține permisul de conducere

  • persoanele care prezintă afecțiuni la nivelul aparatului respirator. Însă oamenii pot dobândi permisul auto, dar numai dacă primesc aviz favorabil din partea unei unități sanitare autorizate, iar acest lucru este menționat în fișa medicală;
  • persoanele care poartă un stimulator cardiac sau care au antecedente de infarct miocardic. Aceștia pot obține, totuși, permisul, dar numai dacă primesc avizul din partea medicului specialist.
  • șoferii care au tulburări mintale nu vor putea obține sau reînnoi permisul de conducere;
  • bolnavii de diabet zaharat sau oamenii care prezintă afecțiuni locomotorii, afecțiuni ale auzului și chiar apneea;
  • șoferii cu boli cardiovasculare. Aici este inclusă și angina pectorală de repaus sau de emoție;
  • oamenii cu probleme neurologice grave, precum epilepsia, afecțiuni renale sau probleme cu alcoolul sau drogurile nu vor putea dobândi sau reînnoi permisul;
  • persoanele care au probleme cu vederea. În cazul pierderii temporare a vederii va fi nevoie de o perioadă de readaptare. Astfel că șoferul auto va trebui să aștepte cel puțin șase luni pentru a putea conduce din nou;


Comentarii Facebook