Legea Educației modificată din nou? An școlar mai lung, vacanțe diferite după regiune


În timp ce învățământul din România se scufundă, din cauza infrastructurii, a programei învechite și a anului școlar ratat din cauza pandemiei COVID-19, aleșii neamului cârpesc, pe ici, pe colo, pe unde apucă, relatează Antena 3.

Legea Educației va fi modificată din nou?

Se gândesc la materii noi, precum educația financiară sau alimentația sănătoasă și acestea sunt doar două exemple dintr-o pleiadă de proiecte. Mai mulți parlamentari din coaliția de guvernare au propus un proiect de lege prin care ar vrea majorarea numărului de zile într-un an școlar.

Propunere: vacanțe diferite, în funcție de zona unde stă elevul

Inițiatorii proiectului, printre care Alin Apostol, deputat USR, spun că România se află în topul țărilor cu cele mai puține zile de școală, respectiv 162 de zile anul trecut.

Din acest motiv, ei propun prin acest proiect să fie un minimum de 170 de zile, respectiv 175 pentru învățământul primar, 180 pentru cel gimnazial, iar pentru cel liceal 185.

Un alt proiect de lege, alți parlamentari de la USR propun și ei să fie vacanțe diferențiate, mai exact să nu se mai suprapună vacanțele dintre cele două semestre, să se întindă pe durata unei luni de zile, să fie câte o săptămână și să difere în funcție de macroregiunea din care provine elevul.

În acest fel, spun inițiatorii, s-ar decongestiona traficul din regiunile turistice aglomerate și ar veni în sprijinul sectorului HoReCa care a fost atât de afectat în pandemia de coronavirus.

De asemenea, tot în acest proiect de lege se propune și ca începerea anului școlar să se facă diferențiat. În prima zi de luni a lunii septembrie, să înceapă cei care învață în clasele primare, a VIII-a și a XII-a, iar ceilalți să înceapă școala în a treia zi de luni a lui septembrie.

Cum vor să modifice Legea Educației

  1. mai multe zile într-un an școlar;
  2. perioade diferite de vacanță, în funcție de regiune
  3. începerea anului școlar, la date diferite, în funcție de clasă
  4. educație financiară și antreprenorială - disciplină în învățământul preuniversitar
  5. alimentație sănătoasă - disciplină obligatorie în învățământul primar

Număr minim de zile pentru anul școlar

  • 175 - nivel primar
  • 180 - nivel gimnazial
  • 185 - nivel liceal

Comentarii Facebook