La 16 ani a aflat că a fost schimbată la naștere dintr-o eroare. Tânăra cere acum o despăgubire uriaşă autorităților


O tânără din Spania cere despăgubiri în valoare de 3 milioane de euro autorităților locale, după ce a descoperit că a fost schimbată din greșeală la naștere cu un alt copil. 

Totul s-a întâmplat în urmă cu 19 ani la un spital din Logroño, regiunea La Rioja din Spania. Cei doi bebeluși, născuţi în aceeaşi zi a anului 2002, fuseseră în incubatoare înainte de a fi schimbați, informează BBC.

Tânăra a aflat cu uimire despre această situație în 2018, pe când avea 16 ani. Guvernul regional a recunoscut schimbarea celor doi copii dar a dat vina pe o „eroare umană” şi a refuzat să plătească despăgubirile cerute de tânără. 

Ministrul Sănătății din guvernul local, Sara Alba, a declarat că nu există posibilitatea ca autoritățile să identifice persoana responsabilă pentru eroarea săvârşită în urmă cu 19 ani.

Oficialul a asigurat că „ar fi imposibil ca astăzi să se repete așa ceva”, deoarece procedurile de identificare a nou-născuţilor au devenit „sigure și fiabile”.

215.000 de euro despăgubire de la Ministerul Sănătăţii

Tânăra cere 3 milioane de euro Ministerului Sănătății din La Rioja, dar autoritățile au considerat suficent să-i acorde o despăgubire de doar 215.000 de euro.

Cealaltă tânără implicată în schimb a fost informată de autorități despre situație, dar a decis să nu ceară despăgubiri.

Reclamanta în schimb s-a declarat foarte lezată de întreaga situaţie. Ea fost crescută de o femeie despre care credea că îi este bunică. În 2017, bunica a decis să îl dea în judecată pe presupusul tată al copilei pentru a obține pensie alimentară, iar instanța a solicitat un test ADN. Surpriză însă: testul a confirmat că bărbatul nu era tatăl biologic al fetei. Uluirea a venit când nici testul ADN al mamei nu a corespuns.

Odată ce a împlinit 16 ani, fata a cerut ajutorul avocaților, care au presat autoritățile sanitare să investigheze circumstanțele nașterii sale. Ancheta a arătat că exista un singur copil cu care ar fi putut fi schimbată.

Acum în vârstă de 19 ani, tânăra așteaptă rezultatul unui test ADN pentru a confirma identitatea părinților ei biologici.

Între timp, procurorii investighează cazul, iar Ministrul regional al Sănătății a anunţat că autoritățile le vor acorda persoanelor implicate în acest caz tot sprijinul necesar.


Comentarii Facebook