Klaus Iohannis, despre excluderea lui Cristi Danileț din magistratură: „Sincer, mie mi se pare o decizie destul de stranie”


Președintele Klaus Iohannis consideră „stranie” decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț din cauza unor filmulețe postate pe rețelele sociale. De altfel, și Comisia Europeană s-a declarat „îngrijorată” de această decizie.

Sincer, mi se pare o decizie destul de stranie, dar nu pot să comentez deciziile care se iau în CSM care, conform Constituției, garantează independența justiției. Totuși, cred că se putea analiza mult mai în profunzime această chestiune”, a spus Klaus Iohannis.

Oricum, nu este definitivă, există calea Înaltei Curți care probabil va fi sesizată, așa am înțeles din media, și care va reanaliza această chestiune”, a adăugat el.

Judecătorul Cristi Danileț a anunțat luni că CSM a decis excluderea sa din magistratură din cauza a două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok despre care magistratul spune că reflectă viața sa privată și nu au legătură cu justiția. Cristi Danileț a mai spus că va contesta decizia CSM la Înalta Curtea de Casație și Justiție.

Comisia Europeană și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” după decizia CSM.

Urmărim cu serioasă îngrijorare ultimele evoluții privind măsurile disciplinare împotriva judecătorilor români. Asigurarea independenței judecătorilor este o obligație a statelor membre în temeiul tratatelor și un element cheie al statului de drept”, arată un comunicat al Comisiei Europene.


Comentarii Facebook