Jurnalistul turc Kamil Demirkaya cere să nu fie extrădat. USR cere să nu fie extrădat

USR a cerut, joi, ca autorităţile române să refuze extrădarea în Turcia a ziaristului Kamil Demirkaya.

”USR cere autorităţilor române să oprească acţiunile de extrădare în Turcia a ziaristului Kamil Demirkaya care lucreaza la publicatia Zaman Romania. USR consideră că o asemenea acţiune este de natură să pună în pericol viaţa lui Kamil Demirkaya şi că extrădarea sa ar constitui un semnal că autorităţile de la Bucureşti au abdicat de la apărarea unor drepturi fundamentale, precum dreptul la viaţă şi la liberă exprimare şi că se îndepărtează din ce în ce mai tare de valorile democratice europene”, precizează reprezentanții USR.

Liderul Uniunii, Dan Barna, spune că ziaristul Kamil Demirkaya a criticat abuzurile din Turcia.

Faptul că pentru Liviu Dragnea dictatura lui Recep Tayyip Erdogan este o sursă de inspiraţie nu mai este demult un secret, însă în cazul de faţă vorbim deja de un gest care condamnă un om pentru că a îndrăznit să critice abuzurile din Turcia. România, ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO şi-a luat un angajament ferm pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi să apere şi promoveze democraţia şi valorile europene şi euro-atlantice. Dacă astăzi autorităţile române fac un asemenea gest, nu doar că încalcă drepturile omului, nu doar că se fac preş la cheremul sultanului Erdogan, dar arată o separare clară faţă de UE şi de valorile pe care le reprezintă. Din nou, interesul personal şi simpatiile lui Dragnea trădează o ţară întreagă! Extrădarea lui Kamil Demirkaya nu trebuie să aibă loc! România trebuie să rămână un stat democratic şi european şi unde primează statul de drept”, a declarat potrivit sursei citate liderul USR, Dan Barna.

Senatorul Vlad Alexandrescu a spus că cererea de extrădare vine din partea unui ”dictator”.

Este inacceptabil ca un guvern al unei ţări europene să dea curs unei cereri de extrădare venite din partea unui dictator, cu o asemenea uşurinţă. Faptul că guvernul Dragnea-Dăncilă pocneşte din călcâie la ordinele unui dictator care a ordonat arestarea a zeci de mii de intelectuali: jurnalişti, cadre didactice din şcoli şi din universităţi, magistraţi sau simpli oameni doar pentru simplul motiv că nu aplaudă regimul său autoritar, este incalificabil. Autorităţile de la Bucureşti trebuie să revină asupra măsurii şi să se comporte ca o ţară care respectă drepturile fundamentale ale omului”, a spus Vlad Alexandrescu, liderul grupului USR din Senatul României, membru în Comisia pentru cultură şi media din Senat, fost ambasador.

Jurnalistul a fost arestat miercuri, în vederea extrădării. Kamil Demirkaya lucrează pentru Zaman România, şi se află de doi ani în România, având permis de şedere temporară.

Comentarii Facebook