ÎPS Calinic, infectat cu coronavirus: ”Nu pot să recomand cuiva să se vaccineze!”


Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, care a fost infectat cu COVID-19, i-a răspuns unui credincios, la rubrica ”Răspunsul ierarhului” de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dacă preoții sunt îndreptățiți să dea sfaturi privind vaccinarea.

În ce măsură sunt îndreptățiți preoții slujitori să predice public împotriva unor probleme de natură, în esență, medicală? Nu mă număr printre revoltații care așteptau ca Biserica să susțină campanii de convingere a populației de a se vaccina; și nu aștept ca dumneavoastră sau orice alt ierarh să ofere exemple practice în privința asta. Totuși, vi se pare firesc, etic, sau măcar acceptabil ca preoții să exprime păreri ferme și chiar revoltate, inclusiv îndemnând explicit oamenii să refuze un act medical?”.

Replica prelatului: 

”Stimate domnule!

1. Atunci când am fost întrebat, în legătură cu vaccinul, am spus răspicat că nu am acreditare în acest sens și nu mă pot pronunța.

2. Dacă unii clerici își permit să o facă, probabil că ei, pe lângă studiile teologice, au și alte studii acreditate în domeniul medical, plus foarte mulți prieteni, profesori, doctori, biologi etc., ce pot emite opinii pertinente în acest domeniu.

3. Legile, hotărârile, prevederile Statului privind combaterea transmiterii virusului trebuie aplicate si respectate; legat de vaccin, personal, ca slujitor al Bisericii, nu pot să recomand cuiva să se vaccineze sau nu din foarte multe motive. Dacă, Doamne, ferește!, ulterior apare vreun efect neprevăzut, îți încarci conștiința și trebuie să răspunzi în fața lui Dumnezeu și a familiei. În fața dramelor ești singurul în măsură să hotărăști!

Pace și bucurie ziditoare de suflet!”, a scris ÎPS Calinic pe site-ul Arhiepiscopiei. 

În luna septembrie, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost depistat pozitiv cu COVID-19. El a fost tratat iniţial la în reședința arhipiescopală de la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dar ulterior starea sa s-a agravat şi a fost transferat la un spital Iași.

Comentarii Facebook