Facebook, accesibil din nou de marți dimineața, după o pană de peste șase ore. Mesaj pentru „dependenții" de platformă: „Ne pare rău"


Platforma Facebook a redevenit funcțională pentru utilizatorii din România marți, în jurul orei 00:50, la mai bine de șase ore de la momentul în care pana a fost sesizată de internauți.

Mesageria Facebook și-a reluat funcționarea atât în varianta web cât și în cea de mobil.

În primă fază, aplicația pentru mobil WhatsApp permitea transmiterea mesajelor text concomitent cu înregistrarea momentului expedierii.

Însă serviciul web WhatsApp nu a fost imediat disponibil, asocierea dispozitivului mobil pe baza codului QR nefiind funcțională imediat după restabilirea accesului la platformă.

Facebook, mesaj pentru cei care „depind" de platformă

Reluarea treptată a serviciilor Facebook a fost marcată de companie cu următorul mesaj distribuit pe Twitter:

Către uriașa comunitate de oameni și afaceri din lume care depind de noi: ne pare rău. Am lucrat din greu pentru a restabili accesul la aplicațiile și serviciile noastre și suntem bucuroși să vă anunțăm că acestea revin acum online. Vă mulțumim că ați avut răbdare cu noi", se spune în postarea prin care compania semnalează că platformele sunt din nou active.

Mai bine de șase ore fără Facebook, în România și în lume

Utilizatorii români ai serviciilor Facebook au început să constate efectele problemelor platformei luni, în jurul orei 18.30.

Conform site-ului downdetector.com, din acel moment a crescut exploziv numărul raportărilor privind serviciile nefuncționale ale Facebook.

Internauții au migrat pe Twitter și pe alte platforme pentru a sesiza incidentul global. Mesajele postate arată că au fost afectați utilizatori din toată lumea.

În cazul României, downdetector.com a consemnat un vârf al raportărilor în jurul orei 19, cu aproape 5.000 de incidente semnalate.

Durata neobișnuită a întreruperii serviciilor și absența informațiilor oficiale privind cauzele acestui eveniment i-au determinat pe unii să trateze situația cu umor negru, precum utilizatorul Twitter @Jaanaki30, care a distribuit următoarea fotografie.

facebook-a-redevenit-disponibil-in-romania-marti-dupa-miezul-noptii-730032.jpg

Zi neagră pe bursă pentru Facebook

Luni, ziua care a consacrat unul dintre cele mai ample și mai de durată incidente tehnice din istoria Facebook, a adus și o corecție severă a acțiunilor acestei companii pe bursă, relatează presa internațională.

Titlurile au deschis pe pierdere și înregistrau o corecție de 5,3 procente în tranzacțiile bursiere de luni după-amiază (după ora coastei de est în SUA, n.r.), pentru a închide ziua cu o pierdere de 4,89%.

Pana care a scos din circuit Facebook și celelalte platforme deținute de companie este explicată de specialiști printr-o eroare DNS. DNS sau Domain Name System face conversia adreselor literale în adrese numerice. Directorul tehnic al Facebook, Mike Schroepfer, a confirmat pe Twitter că serviciile companiei sunt afectate de „probleme de rețea".

Mai mulți specialiști în retelistică și securitate informatică au estimat, la rândul lor, că problemele de la Facebook par să fie provocate de o configurație DNS.

Facebook deține controlul asupra setărilor suspectate a fi la originea problemei, ceea ce înseamnă că întreruperea serviciilor este o chestiune imputabilă Facebook și nu unui factor extern, remarcă Reuters. Pe de altă parte, ipoteza unui sabotaj din interior nu poate fi exclusă, adaugă agenția de presă.

Comentarii Facebook