Iohannis, după încă o zi cu număr record de cazuri de COVID: Nu intenționăm să revenim la starea de urgență


Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la finalul unei vizite la sediul INSP, că deși ”sperietoarea cu starea de urgență” este vehiculată de multă lume, autoritățile nu au intenția de a reveni la aceasta, precizând că "exista masuri mai putin dure care pot avea efecte mai bune. Nu avem nevoie sa inchidem toata tara".

Totuți, Iohannis spune că ar putea fi luată în calcul restrictionarea unor activitati care presupun prezenta unui numar mare de persoane, precum nuntile, botezurile, serbarile, unde este greu de pastrat un control in ceea ce priveste normele sanitare.

Potrivit șefului statului, descentralizarea deciziilor privind restrictiile s-a dovedit a fi un lucru bun, fapt rezultat si din discutiile de astazi de la sediul INSP, insa este nevoie de cateva clarificarei. 

"Am convenit sa se lucreze la o metodologie care sa permita luarea unor decizii rapide, coerente, legate de situatia din fiecare localitate si judet. In acest fel vom putea sa evitam restrictiile prea dure. Masurile de baza raman cele discutate: masca, distantarea sociala, igiena corespunzatoare a mainilor, evitarea aglomerarilor si intorducerea de restrictii specifice acolo unde incidenta este mai mare", a afirmat Klaus Iohannis la finalul vizitei de la sediul INSP, conform realitatea.net.

În ceea ce priveste o posibila revenire la starea de urgenta, ipoteza vehiculata in spatiul public in utlimele zile, Iohannis a declarat: "Sperietoarea cu starea de urgenta e vehiculata de multa lume. Nu intentionez sa revenim la starea de urgenta. Exista masuri mai putin dure care pot avea efecte mai bune. Nu avem nevoie sa inchidem toata tara. Pentru a purta masca nu e nevoie de stare de urgenta. Sunt adeptul unor masuri preventive tip masca de protectie, tip distantare sociala, dezinfectarea corecta a mainilor. Evenimentele la care se aduna multa lume si controlul a devenit mai greoi vor trebui restrictionate (nunti, botezuri, serbari)". 

Legat de masurile luate de autoritati pentru a preveni raspandirea pandemiei de coronavirus, presedintele a subliniat ca si in cadrul discutiilor avute cu reprezentantii INSP s-a ajuns la concluzia ca masca de protectie este extrem de utila: "Despre masca a fost dicutie lunga. Masca este extrem de utila daca vrem sa nu mai avem o raspandire masiva a virusului. Voi duce aceasta discutie mai departe si vom avea discutii despre unde si cand sa purtam masca. Eu recomand tot timpul cand iesiti din casa sa purtati masca in spatiul public".

Intrebat cum comenteaza afirmatiile legate de o posibira inchidere a scolilor pe fondul cresterii numarului de infectari cu COVID-19, Klaus Iohannis a raspuns: "Inchiderea scolii nu trebuie exagerata. Copiii sunt in siguranta in scoli (...). Nu trebuie sa exageram cu aceste amsuri restrictive pentru ca ajungem in situatii greu de gestionat atat pentru copii, cat si pentru parintii acre trebuie sa mearga la munca. Masurile trebuie luate acolo unde nu exista alta solutie si sa nu se faca exagerari".

Seful statului a avut o pozitie transanta si in ceea ce priveste posibilitatea amanarii alegerilor parlamentare din decembrie. "Nu se poate discuta despre un anumit numar de cazuri (care sa duca la decizia de amanare a alegerilor -n.r.). Daca INSP ne spune ca nu se mai poate face de la un anumit moment, atunci vom vedea. Astazi nu s-a discuta despre asta".

"Nu suntem inca la limita. Am solicitat guvernantilor sa caute solutii pentru mai multe locuri la ATI, dar si pentru acei pacienti care nu sunt tocmai in stare grava si care necesita totusi spitalizare. Vom face tot ce ne va sta in putinta pentru a preveni intarea in colaps a sistmemului. Acolo unde sectia de ATI se poate extinde, se va face acest lucru, daca exista specialisti. Daca anumite spitale vor fi transormate sau nu (in spitale COVID - n.r.) asta o va decide Ministerul Sanatatii. Nu sunt adeptul masurilor heirupiste. Nu vreau sa ajungem la situatia pe care am mai avut-o, si anume sa se instaleze paturi la ATI, dar sa nu existe personal specializat (...). Masurile trebuie luate cu cap. Resura materiala se realizata cel mai usor, cu resursa umana e mai greu", a explicat presedintele, mentionand ca isi exprima intreaga sa recunostinta pentru personalul medical si pentru eforturile depuse de aceasta in aceasta perioada deosebita de dificila de generata de pandemia de coronavirus. 

Comentarii Facebook