În urma scandalului de plagiat, Casa Regală a României i-a suspendat distincția „Nihil Sine Deo” lui Sorin Cîmpeanu


Casa Regală a României i-a suspendat distincția „Nihil Sine Deo” lui Sorin Cîmpeanu și i-a șters numele de pe lista celor care au primit decorația, de pe site-ul oficial al instituției.

Decorația este suspendată în acest moment, până la clarificarea situației, dacă verdictul de plagiat rămâne final, distincția urmând să fie retrasă definitiv, potrivit unui comunicat transmis de Casa Regală către edupedu.ro. „Atunci când primitorul unei decoraţii se află sub incidenţa unei situaţii de natură să contravină statutelor decoraţiilor regale, decoraţia este suspendată”, a fost explicația pentru această decizie.

Instituția a explicat și ce înseamnă suspendarea unei decorații regale: „Suspendarea unei decoraţii înseamnă că primitorul acesteia nu mai poate folosi însemnele decoraţiei, şi că numele său este temporar retras din lista publică a persoanelor decorate, până la clarificarea juridică a situaţiei de către instituţiile abilitate”.

Odată cu clarificarea situaţiei printr-o decizie juridică (administrativă sau judiciară după caz) cu caracter definitiv, care confirmă culpa persoanei în cauză, decoraţia este retrasă, locul devenind liber pentru re-acordare, potrivit statutelor. Dacă însă persoana este exculpată, atunci suspendarea încetează, aceasta redevenind membru activ al decoraţiei respective. În acest mod, suspendarea reflectă şi respectă principiul prezumţiei de nevinovăţie, general aplicabil în dreptul român”, a mai precizat Casa Regală.

Fostul ministru primise decorația în 2018 „pentru întreaga activitate” Retragerea numelui vine după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației în urma unui scandal de plagiat.

Fostul ministru a recunoscut public că și-a trecut numele pe cursul universitar al profesorului său coordonator, după ce acesta s-a retras din activitate, însușindu-și documentul academic. Asta după ce Emilia Șercan a dezvăluit plagiatul într-o anchetă publicată online.


Comentarii Facebook