Joi 29 Septembrie

În 2020 a fost coronavirus, în 2021 va fi foamete? Alimentele au ajuns atât de scumpe în Turcia, încât oamenii recurg la măsuri disperate


Alimentele au devenit atât de scumpe în Turcia, încât oamenii au ajuns să apeleze la toate economiile pe care le făcuseră. Seceta, creșterea prețurilor la petrol, dar și deciziile guvernamentale au dus la o inflație alimentară de 20%. „Nu mai8 existase foamea în Turcia. Dar foamea este realitatea acum”, a spus liderul principalului partid de opoziție.

Foamea, noua problemă a umanității

Cumpărăm doar mărcile absolut necesare și cele mai ieftine. Toate prețurile la alimente sunt în creștere, dar mai ales laptele praf pentru bebeluși. Îmi fac griji pentru copiii mei. Putem să ne achităm doar chiria, alimentele și plățile de împrumut.”, a declarat Huseyin Duran, tată a 3 copii din Istanbul, potrivit Reuters.

Imaginea situației critice în care este Turcia este surprinsă simbolic într-o fotografie distribuită pe Twitter, în care un bărbat îngenunchează în fața logodnicei lui și, în loc de inel, îi oferă o sticlă cu ulei.

Într-o lume puternic afectată de criza provocată de pandemie, Turcia iese în evidență printr-o creștere a prețurilor anuale de consum de 15%, cea mai mare din OECD.

Nu doar seceta și creșterea prețurilor la petrol și îngrășăminte ar fi responsabile pentru situația critică în care se află Turcia. Economiștii arată cu degetul spre deciziile politice guvernamentale care au prăbușit lira. Un politician a declarat pentru Reuters că guvernul se așteaptă ca inflația să fie dificilă în 2021 și că este nevoie să fie ținută sub control.

Presiunile inflaționiste continuă să fie ridicate din cauza creșterii recente a prețurilor la mărfuri la nivel mondial și a unui efect întârziat al deprecierii puternice a lirei”, a mai spus Yesenn El-Radhi, analist suveran senior la Capital Intellingence Ratings.

Un sondaj realizat luna trecută arată că mai mult de jumătate dintre respondenții din Istanbul s-au bazat pe alimentele distribuite de municipalitate pentru a supraviețui.


Comentarii Facebook