Grănicerii români de la frontiera cu Ucraina: „Orice sunet trebuie să ne alerteze”


În aceste vremuri nesigure, la granița cu Ucraina, în Suceava, polițiștii de frontieră se pot aștepta la orice și se pregătesc pentru cel mai rău scenariu posibil. Zona de graniți din Suceava este zona spre care toți românii se uită extrem de atent de o perioadă destul de lungă. Ceea ce se întâmplă acolo a devenit de interes pentru majoritatea persoanelor de la noi din țară. Cei care pot da cele mai bune explicații legate de incidentele de la granița cu Ucraina sunt chiar polițiștii de frontieră care muncesc acolo.

Grănicerii povestesc cum în zare, din loc în loc, se observă casele din țara vecină. La mai puțin de 500 de metri de frontieră se află Ucraina. Pădurea și cărările ce se observă în zare pot ascunde contrabandiști sau migranți în căutare de adăpost, ucraineni care fug de posibilul război ce stă să izbucnească în țara lor natală.

Terenul neutru dintre cele două țări este foarte bine cunoscut de grănicerii români care muncesc în zonă, tocmai de aceea, misiunea lor poate oricând să se transforme într-una pe viață și pe moarte, acum că rușii sunt la poarta Kievului, menționează Observatornews.ro într-un articol.

14 echipe de la Poliţia de Frontieră Brodina patrulează în ture un sector de 35 de kilometri de frontieră. E permanent cineva cu ochii pe graniţă. Loredana, polițist de frontieră la granița dintre România și Ucraina, face asta de cinci ani.  „După opt ani de muncă în străinătate, m-a lovit patriotismul și m-am întors în țară”, a declarat suceveanca.

Polițista declară că acest job este solicitant, dar momentul în care sți că ceea ce face este pentru binele celor din jur „ți se ia o piatră de pe inimă”. Mândria Loredanei este o captură de 15.000 de ţigări în valoare de 146.000 de lei, însă, femeia spune că să scoată arma ca să oprească contrabandiştii nu e cea mai grea parte a meseriei.

Cel mai mult mă impresionează migranţii...îmi provoacă milă, dar nu am ce face. E foarte greu pentru ei. Mai ales iarna. De multe ori îi găsim îngheţaţi”, declară polițista.

Graniţa este supravegheată, non stop. Polițiștii se bazează pe camerele de termoviziune

De când tensiunea între Ucraina și Rusia a escaladat, grănicerii suceveni sunt mai în alertă ca niciodată. „În contextul acesta a războiului ditre Rusia și Ucraina eu, cel puţin, aş fi foarte atentă la persoanele străine care tranzitează zona. Aici mă refer la migranţi. Stau cu geamul deschis pentru supraveghere prin ascultare. Orice sunet, o creangă ruptă, de motor, de maşină de teren, orice sunet trebuie să ne alerteze”, a spus suceveanca.

În ţară sunt mai multe astfel de maşini cu termoviziune. Patru dintre acestea se află în dotarea poliţiştilor de frontieră suceveni. Sunt amplasate în zone înalte şi au drept scop reperarea persoanelor care încearcă să treacă fraudulos graniţa.

Primul monitor unde se transmite live imaginea din teren, al doilea monitor este prezentată harta, unde se poate observa prin fascicol direcţia exactă a camerei”, a declarat un grănicer.

România şi Ucraina împart o frontieră de 650 de kilometri, care poate fi traversată, legal, prin 20 de puncte. 


Comentarii Facebook