Decizie de ultimă oră adoptată de Parlament. Taxiurile vor putea circula și cu geamuri fumurii


Registrul Auto Român va putea autoriza pentru activitatea de transport în regim de taxi și autovehiculele cu geamuri fumurii, respectiv dotate cu geamuri cu transparență redusă, conform normelor internaționale în vigoare.

Proiectul de lege care reglementează acest aspect, a fost adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. Legislația prevede în prezent că: „În cazul taxiurilor, Registru Auto Român (RAR) nu va elibera certificatul de agreare, dacă acestea nu au geamuri transparente sau le au acoperite cu înscrisuri, colante ori alte dotari care atenuează vizibilitatea atât dinăuntru, cât și din afară”, notează profit.ro.

Proiectul adoptat acum de Parlament, cu inițiatori de la mai multe partide, arată că majoritatea modelelor noi de autoturisme, precum și autovehiculele cu propulsie electrică sunt echipate standard cu opacitatea geamurilor din afara câmpului vizual al șoferului. În cazul autovehiculelor cu propulsie electrică, echiparea cu acest tip de geamuri fumurii reduce semnificativ utilizarea instalației de climatizare și, implicit, poluarea, de asemenea crește confortul pasagerilor prin protecția UV oferită.

În cazul taxiurilor, R.A.R. nu va elibera certificatul de agreare, dacă geamurile acestora nu respectă prevederile Regulamentului nr. 43 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispoziții uniforme privind omologarea materialelor pentru geamurile din sticlă securizată și instalarea acestora pe vehicule”, prevede acum textul de lege reformulat și care permite astfel geamuri fumurii la taxi-uri”, potrivit sursei citate.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie doar promulgat de șeful statului.

Comentarii Facebook